main logo
2099

Bătălia calendarelor: De ce avem sărbători pe stil nou și pe stil vechi

R. Moldova este bogată în tradiții, dar mai ales în sărbători – unele dintre acestea sunt marcate de două ori, în baza a două calendare.

Bătălia calendarelor: De ce avem sărbători pe stil nou și pe stil vechiFoto: playtech.ro

Unii cetățeni ai țării noastre sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou în baza calendarului gregorian sau „pe stil nou” (pe 25 decembrie și 1 ianuarie), în timp ce alții sărbătoresc pe „stil vechi”, în baza calendarului iulian (pe 7 ianuarie și, respectiv, 14 ianuarie), transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

Sunt și persoane care marchează Crăciunul și venirea noului an de două ori. Toată încurcătură cu sărbători pe stil nou și sărbători pe stil vechi s-a creat din cauza diferenței dintre calendarele iulian și gregorian. 

Între calendarul iulian, numit și cel „pe stil vechi” și calendarul oficial, cel gregorian, este o diferență de 13 zile. 

Dacă în prezent diferența dintre sărbătorile pe stil nou și cele pe stil vechi este de 13 zile, aceasta va crește tot mai mult. 

Astfel, începând cu anul 2100, se va mai adăuga o zi, Crăciunul va fi pe 8 ianuarie (dacă după calendarul gregorian nu se includea an bisect o dată la 400 ani, deplasarea cu o zi ar fi avut loc în 2000). 

În anul 8000, vom păși în noul an pe 1 martie, iar încă peste câteva sute de ani echinocțiul de iarnă din calendar va coincide cu ziua solstițiului de primăvară de pe cer.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării