main logo
869

Bătăi de cap pentru locatarii unui bloc din cauza unui roi de viespi

Un roi de insecte gigantice dă bătăi de cap locuitorilor unei străzi din sectorul Ciocana al Capitalei. Oamenii se plâng că viespile sunt mari, agresive şi foarte periculoase.

Bătăi de cap pentru locatarii unui bloc din cauza unui roi de viespiFoto: naturelife

Unul dintre localnici, Vera Oleinic, spune că a ajuns la limita puterilor şi nu mai poate continua lupta cu viespile, care apar odată cu vremea caldă. Femeii îi este frică să iasă din casă din motiv că ar putea fi înţepată în orice moment, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"E imposibil să stăm în curte. Dacă dăm din mâini ca să le ucidem, ele zboară direct spre noi."

Mai mult, femeia şi-a dus fiica la bunici de teamă să nu fie înţepată.

"Fata stătea sâmbăta trecută şi pe lângă ea a zburat şi a atins-o şi ea a fugit repede în casă. Sunt atât de agresive că dacă omori una, am citit că altele zece sunt peste capul tău. E straşnic."

Şi vecinii din zonă afirmă că viespile distrug tot ce găsesc în jurul lor, iar din acest motiv ies afară doar noaptea când acestea dispar.

"La noi în curte au apărut cu trei ani în urmă, dar erau puţine. E straşnic să stăm afară, cine ştie ce au în capul lor, scuzaţi-mă de expresie "sunt mizerii care zboară".

"Este un roi de albine mari cât pumnul şi dacă vine la om veninul cela îl omoară. Mă tem că dacă mă atacă eu cu ce să mă apăr."

Alţi locuitori spun că insectele nu îi deranjează şi de multe ori nici nu le observă.

"Sunt gândaci mari, dar parcă nu aduc daune. Ele trăiesc acolo unde este lemn, apoi ele dispar şi nu le văd."

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă afirmă că insectele sunt foarte rare şi sunt înscrise în Cartea Roşie, iar cei care le omoară ar putea primi amenzi.

"Este o specie parazitară "Scolia". Nu au nimic cu omul şi restul animalelor numai caută larve de cărăbuş. Poate să fie chiar şi amendă pentru distrugerea acestei specii", a declarat dr.habilitat, profesor Institutul de Zoologie, Valeriu Derjanschi. 

Scolia este o specie de viespi gigantice care preferă teritoriile deschise şi însorite. Acestea se înmulţesc semnificativ o dată la unsprezece ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării