main logo
1656

Bărbatul din Cahul, infectat cu virusul West Nile, a fost înțepat acasă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări în cazul bărbatului în vârstă de 70 de ani, infectat cu virusul West Nile.

Bărbatul din Cahul, infectat cu virusul West Nile, a fost înțepat acasă

Potrivit ANSP, bărbatul s-a îmbolnăvit pe data de 24 august. Acesta prezenta semne de oboseală, mialgie și febră 39 — 40 C, transmite Știri.md.

"Bărbatul a fost internat în IMSP SR Cahul, ulterior, a fost transferat la Institutul de urgență din mun. Chișinău. Din anamneza epidemiologică, s-a constatat că bolnavul a fost înțepat la domiciliu de o insectă necunoscută, totodată, pe 18.08.2019 a fost în vizită la Galați, România, unde au fost înregistrate cazuri de boală pe parcursul anului 2019", precizează ANSP.

De menționat că în perioada 3 iunie-28 august, în Romania, au fost înregistrate 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două decese.

Infecția cu virusul West Nile (VWN) este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Transmiterea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om.

Țânțarul devine infectat cu VWN în urma hrănirii cu sângele animalelor, păsărilor bolnave.

Manifestările clinice ale infecției cu VWN sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Persoanele infectate cu virusul West Nile pot prezenta următoarele simptome:

- stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;

- febra ridicată (38-40 C) însoțită de durere de cap intensă;

- dureri de gât, mușchi și articulații;

- sensibilitate crescută la lumină.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandările ANSP:

- Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.

- Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizați plimbările în timpul nocturn.

- Utilizați substanțe chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) când sunteți în aer liber.

- Montați plase antimoschitla ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.

- Asigurați amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții.

- Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel veți preveni înmulțirea țânțarilor care își depun ouăle în apa stătătoare.

- Desecați acumulările de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanați subsolurile inundate din blocurile de locuit, etc. Apariția țânțarilor în apartamente este legată de înmulțirea lor în masă și în subsolurile inundate, unde apa poluată se acumulează în cantități mari.

- Asigurați revizia sistematică a rețelelor de apeduct și canalizare, cu repararea imediată a lor și evacuarea permanentă a apei care se acumulează în subsolurile blocurilor de locuit.

- Evacuați regulat gunoiul menajer.

- Respectați regulile de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire.

- Adresați-vă operativ după asistență medicală în caz de îmbolnăvire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării