main logo
541

Bărbații se implică mai puțin în activități de voluntariat decât femeile, sociolog

Bărbații se implică mai puțin în activități de voluntariat decât femeile. Din numărul persoanelor participante la acțiunile desfășurate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV), între 2 și 8 octombrie, doar 27% au fost bărbați.

Sociolog: Bărbații fac mai puțin voluntariat decât femeileSociolog: Bărbații fac mai puțin voluntariat decât femeile

Jumătate dintre voluntarii participanți s-au implicat pentru prima dată.

Sociologul Veaceslav Bătrânescu, a spus, la o conferință de presă la IPN, că a făcut analiza în cauză la comanda Asociației „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV) și a Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Cercetarea a arătat că multe persoane s-au implicat în activitățile SNV donând bani, dar și ustensile folosite de voluntari în activitățile desfășurate în comunități. 

În medie, un voluntar a lucrat cinci ore. Suma orelor lucrate de toți împreună este de peste 100.000. Cercetarea a mai arătat că voluntarii s-au implicat activ în activitățile desfășurate în SNV pentru a fi utili, pentru a-și forma deprinderi, pentru a cunoaște mai bine problemele comunității.

Să fii cetățean activ în Republica Moldova înseamnă să ajuți pe cineva care are nevoie, este o posibilitate de a demonstra că se pot face anumite lucruri și fără bani. Participarea în astfel de activități își oferă experiență de lucru într-un anumit domeniu. Aceste convingeri sunt împărtășite de voluntari. „Voluntariatul dezvoltă spirit de inițiativă, lucru în echipă, disciplină, creativitate, hărnicie, sârguință, curaj”, a spus Veaceslav Bătrânescu.

Numărul celor care s-au implicat în activitățile SNV este în creștere. Dacă în 2014 au fost 1.638 de voluntari, în 2017 numărul acestora a ajuns la peste 22.000. Costul muncii voluntarilor implicați în activitățile SNV este de aproape un milion și jumătate de lei. 

Dacă în 2013 la nivel național erau trei coordonatori, la ediția din anul curent 34 de coordonatori au gestionat activități de voluntariat la nivel de raioane. A crescut de la 371 la 1.099 numărul acțiunilor desfășurate în cadrul SNV în ultimii patru ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării