main logo
272

Banca de Alimente lansează Campania de prevenire a risipei de alimente

Anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi aproape 80 de kilograme de mâncare. Pentru a preveni această risipă, Banca de Alimente lansează campania „Mai puțină risipă, mai mult bine", unde 1.500 de copii din țară vor deveni ambasadori ai modului sănătos de viață.

Banca de Alimente lansează Campania de prevenire a risipei de alimenteImagine simbol

Mai mult, experții în economie susțin că cetățenii cheltuie mai mulți bani pe mâncare decât pe educație sau sănătate, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

În cadrul evenimentului de lansare a campaniei, au fost prezenți peste 80 de elevi de la gimnaziul-grădiniță „STEAM", care urmează să devină ambasadori în prevenirea risipei de alimente.

„De fiecare dată, la ora de diriginție, permanent diriginții de clasă vorbesc despre modul sănătos de viață, îl promovăm foarte des, de două ori în lună noi avem modul sănătos de viață”, a relatat Ana Sîrbu, directoarea gimnaziului.

Până la finele lunii noiembrie, în 12 instituții de învățământ din Chișinău, Bălți, Ungheni și Orhei vor fi desfășurate ateliere de prevenire a risipei pentru elevii claselor primare. Campania are drept scop educarea societății și va culmina cu o coletă națională de produse.

„Îi învățăm pe copii cum să prevină risipa de produse alimentare. Cum să economisească din resursele planetei și cum să le valorifice”, a spus Daniela Groza, coordonatoarea voluntarilor.

„Ne propunem în aceste șase săptămâni să discutăm mai mult despre risipa de alimente pentru că este regretabil că o treime din produsele alimentare sunt aruncate la gunoi în timp ce o treime din populație Republicii Moldova se află la limita sărăciei”, a precizat Aleg Paraschiv, director Banca de alimente.

De cealaltă parte, unii cetățeni susțin că-și fac cumpărăturile rațional, iar așa, produsele alimentare nu ajung la tomberon.

„Nu obișnuim să aruncăm mâncarea, deoarece o dăm câinilor, pisicilor, pâinea o dăm păsărilor”;

„Cumpărăm în toată ziua câte un pic. Păcat de aruncat, nu prea facem risipă de mâncare”;

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în mediul rural problema este parțial soluționată, deoarece alimentele ajung la animale. În mediul urban, însă, acestea ajung direct la gunoi.

„Mâncarea pe care noi o aruncăm, procurată de noi, banii pe care îi cheltuim pentru această mâncare, constituie mai mult decât banii pe care îi cheltuim pe educația copiilor. Noi practic aruncăm la gunoi. Dacă nu am arunca la gunoi, noi am putea să ne permitem să cheltuim pentru educarea copiilor, să mergem la odihnă. Mâncarea pe care o aruncăm noi anual ar fi de ajuns ca să îi hrănim pe cei care nu au bani ca să își cumpere mâncare”, a explicat Veaceslav Ioniță, expert economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, aproximativ un milion de cetățeni din Republica Moldova nu-și permit să cumpere necesarul de produse alimentare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării