main logo
5297

Bălțiul ar putea avea parcări cu plată: Ce prevede noul regulament propus

În municipiul Bălți ar putea apărea sistemul de parcare cu plată. Autorii proiectului au propus spre dezbateri publice modul de implementare și funcționare a acestuia.

Bălțiul ar putea avea parcări cu plată: Ce prevede noul regulamentFoto: tvn.md

„Noi am făcut o analiză comprehensivă, inclusiv cu particularitățile locale din municipiul Bălți și am venit cu proiectul de regulament, care va reglementa totul acest program. În continuare, administrația publică locală trebuie să adopte acest și să decidă modalitățile prin care se implementează, deoarece noi am indicat în studiu toate modalitățile conform cadrului legal în vigoare. Acest proiect presupune o organizare a parcărilor în municipiul Bălți, s-a luat practica internațională, ca locuitorii municipiului Bălți să poată găsi ușor un loc de parcare, să nu fie create ambuteiaje, este vorba și de securitatea și a conducătorilor de vehicule și a pietonilor”, spune Alexandru Baltag, autorul proiectului, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

Oamenii vor putea fie să procure un abonament, fie să achite pentru un loc de parcare per oră

„Spuneți-mi, de ce noi ne complicăm și atragem aici un agent economic, cum spuneți 3% dăm primăriei, de ce să nu facem cum a fost făcut în Austria, Viena, ca la Botoșani, la București. Că, acolo unde este parcare publică se pune barieră de trecere cu jeton, noi dăm, asta deja decide fie vice-primarul, fie consiliu municipal, este agent economic sau o întreprindere municipală, sau Serviciul Fiscal, dar teritoriile rezidențiale se dă total primăriei, se organizează licitație, noi singuri construim parcări., de exemplu, luam cartierul 10 pentru că acolo e cea mai mare problemă. Experimentăm, planificăm parcările, facem delimitările necesare, Serviciul Fiscal ne zice câte locuri putem construi, 1.000 să zicem, la Botașani funcționează așa, mai aproape de bloc, mai scump costă”, menționează Nicolai Grigorișin, consilier local.

„Administrația Publică Locală selectează pe parcursul anului să spunem 1.000 de euro, dintre care, vine în buget 700 de mii, 300 de mii se trec la operator. Această informație nu este confidențială. Nu este confidential, sigur, lucrurile ăstea se fac, când se face caietul de sarcină pentru licitație”, zice Ivan Șubernețtchii, consilier municipal.

„În acest regulament, după cum s-a și spus de către specialiști este indicat că se formează o licitație, pe care îl va face primăria municipiului Bălți și omul obține dreptul de posesie în această licitație și ea minim este de 12 luni cu perioada extinderii. Regulamentul prevede că, fie se aplică marcaj special, fie se pune un semn distinctiv care specifică numărul contractului și cine are voie să se parcheze”, spune Vitalie Balan, viceprimar de Bălți.

Părerile oamenilor referitor la acest subiect s-au împărțit

„Desigur, ca și gunoiul, ca și apa, eu achit mie mi se oferă. Așa și aici, eu aș achita locul de parcare doar să știu că nimeni nu vine să se parcheze, să-l am permanent pe al meu să nu caut.”

„Ele trebuiesc, dar doar acolo unde trebuie să fie parcări cu plată, dar nu peste tot, trebuie să fie locuri specializate unde vor fi parcări cu plată. Rareori se întâmplă, Bălțiul încă nu este în pericol, referitor la locurile de parcare, eu consider că, sunt destule.”

„Doar dacă parcările vor fi și econome și VIP, pentru că, posibil, nu toți pot să își permită aceeași taxă, dar, cred că, este un lucru bun.”

„Măcar să fie un preț, iată, este 10 lei să fie prin tot orașul 10 lei, nu unul 20, altul 15.”

Tarifele propuse vor varia de la 10 lei/oră și 15 lei/oră în dependență de zona parcării.


Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării