Bălțenii, nemulțumiți de prețul de 6 lei pentru călătoria cu troleibuzul
După mai multe dispute, consilierii municipali din Bălți au decis, prin vot secret, majorarea tarifului pentru o călătorie cu troleibuzul. Cu 16 voturi pro, 12 contra și trei abțineri, CMB a decis că, de la 1 ianuarie 2025, un bilet de troleibuz va costa șase lei, cu doi lei mai mult decât în prezent. Bălțenii s-au arătat deranjați de scumpire.

„Șase lei e foarte scump pentru orașul Bălți. Cu salariile pe care le avem la momentul actual nicidecum nu se compensează. Nu-i un tarif atât de mare șase lei, dar pentru cineva e scump”, transmite Știri.md cu referire la nordinfo.md.
„Pentru mine, eu cu grad de dizabilitate, e treabă? Chiar nu-i inimă de om aici la Bălți? Patru lei nu era destul? Chiar trebuie să fie tocmai șase?”
„E strașnic. Eu de exemplu mă deplasez la grădiniță în fiecare zi. Duc copiii, mă întorc acasă, după care merg să-i iau și iarăși vin acasă. Pe zi aproximativ 20 de lei, poate mai puțin. Acum va fi și mai scump, iar asta este doar într-o zi, doar pentru călătorii”, au spus bălțenii.
Deși au optat pentru vot secret, unii aleși locali au spus deschis că sunt împotriva majorării de tarif.
„Eu sunt de acord cu cei care au spus că este necesar un audit pentru a vedea unde sunt aceste pierderi financiare. Poate vom ajunge la concluzia că trebuie șapte sau opt lei. Până se va desfășura un asemenea audit, deși votul este secret, eu spun că nu voi vota pentru majorarea la șase lei, până va fi o claritate în acest sens”, a declarat Pavel Voicu, consilier municipal.
De cealaltă parte, directoarea Direcției de troleibuze Bălți, Elena Maximciuc, a declarat că tariful trebuie aprobat cât mai curând și că acesta nu aduce niciun venit întreprinderii municipale.
„Dacă tariful rămâne de patru lei, veniturile întreprinderii rămân neschimbate, dar bugetul local va trebui să aloce 95 de milioane. Dacă tariful va fi de șase lei, veniturile întreprinderii rămân la fel neschimbate, doar că din buget vor fi alocate 85 de milioane. Iată care este sensul majorării tichetului - reducerea din povara bugetului, dar nu majorarea veniturilor întreprinderii”, a explicat Elena Maximciuc.
Totodată, primarul de Bălți a menționat că, pentru a reduce din cheltuielile întreprinderii, vor avea loc remanieri.
„Din administrație am demis deja patru persoane. Precum spune un om destul de respectabil și în vârstă, care lucrează la Direcția de troleibuze: „Dacă vom mai demite 15 persoane, nu va fi nimic strașnic”. Cred că vom mai demite 15 persoane din administrația Direcției de Troleibuze.”
Pe lângă tichete s-au scumpit și abonamentele. Pentru persoane fizice și juridice acesta va costa 300 de lei în loc de 200, cel pentru elevii din instituțiile de învățământ secundar general va costa 120 de lei în loc de 80 de lei, iar abonamentul lunar pentru elevii colegiilor, școlilor profesionale și studenții instituțiilor de învățământ superior se va scumpi de la 120 la 180 de lei.