main logo
7743

Balatina: Ex-directoarea liceului îi acuză pe Grosu și Sandu de hărțuire

La împlinirea a zece ani de la un eveniment pe care îl numește „traumatic, dar revelator”, fosta directoare a Liceului Teoretic din comuna Balatina a lansat acuzații publice grave la adresa unor figuri politice de prim rang din Republica Moldova, printre care președintele țării, Maia Sandu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Balatina: Ex-directoarea liceului îi acuză pe Grosu și Sandu de hărțuireColaj: Știri.md

Într-o postare, fosta directoare rememorează momentul în care, în 2015, a fost îndepărtată din funcție, în urma unui concurs pe care îl descrie ca fiind „ilegal” și orchestrat politic. Ea susține că decizia de a permite unei eleve cu dizabilitate severă, invaliditate de gradul I, să participe la examenele de Bacalaureat, în lipsa unor reglementări clare din partea Ministerului Educației, a fost pretextul folosit pentru demiterea sa, transmite Știri.md cu referire la paranteze.md.

„Ministerul Educației și Cercetării, condus pe atunci de actuala președintă a țării, Maia Sandu, nu era pregătit la capitolul integrării sociale a tinerilor cu dizabilități. Nu exista niciun document oficial privind susținerea BAC-ului de către asemenea candidați. Am luat decizia împreună cu colectivul profesoral, din compasiune și respect pentru acea tânără. Am fost pedepsită pentru asta”, scrie fosta directoare a Liceului Teoretic Balatina.

Ea acuză Direcția Învățământ Glodeni, condusă pe atunci de Tudor Casauțan, că a cerut în mod expres excluderea elevei din lista de candidați, invocând o „încălcare”. Refuzul directoarei de a se conforma ar fi dus, potrivit acesteia, la o reacție în lanț din partea ministerului, continuând cu organizarea unui concurs pentru funcția de director, pe care îl consideră trucat și motivat politic.

„A urmat potopul… Funcționarii structurilor educaționale au emis un ordin de pedeapsă. Apoi un alt ordin de concurs pentru ocuparea funcției de director – ilegal, recunoscut ca atare de mulți, dar trecut sub tăcere. Măsurile au fost urmate de hărțuire psihologică și administrativă, fără sprijin din partea Direcției sau Sindicatelor”, afirmă fosta directoare.

În postarea sa, fosta directoare spune că în spatele acestei decizii ar fi stat interesele politice ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), aflat atunci la guvernare, care ar fi dorit să instaleze în fruntea liceului o persoană loială partidului. Maia Sandu și Igor Grosu erau, în acea perioadă, asociați politic cu PLDM – Sandu fiind ministru al Educației, iar Grosu - viceministru. Aceștia sunt astăzi lideri oficial și neoficial ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune aflată la guvernare.

Fosta directoare face referire nominală la cei care i-au succedat în funcție, sugerând că numirea acestora a dus la o degradare a climatului profesional și educațional din liceu, invocând demisii ale unor cadre didactice valoroase, exmatriculări de elevi și o pierdere a calității actului managerial.

Postarea se încheie pe un ton melancolic, dar și cu o notă de speranță:

„Rana s-a cicatrizat, dar acel 5 mai 2015 nu se va șterge niciodată. Am lăsat în urmă ani de zbucium și frământări. Dacă azi se oferă șanse pentru minorități și grupuri diverse, de ce nu și pentru cei cu dizabilități? De ce a trebuit să fiu dezonorată pentru că am dat o șansă unui copil?”.

Până în acest moment, nici Președinția, nici conducerea Parlamentului, nici Ministerul Educației nu au venit cu o reacție.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării