main logo
281

Avocatul Poporului salută iniţiativa Moldovei de a deveni membru al Consiliului ONU

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, salută iniţiativa autorităţilor Moldovei de a candida pentru calitatea de membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Ombudsmanul salută iniţiativa Moldovei de a fi membru al Consiliului ONUFoto: noi.md

În acelaşi timp, el îndeamnă autorităţile să se atârne serios faţă de posibilitatea obţinerii noului mandat, prevăzut pentru anii 2020-2022, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al Oficiului Avocatului Poporului, anterior Republica Moldova şi-a exercitat mandatul de membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului în perioada 2011-2013, iar iniţiativa de participare la concurs pentru obţinerea unui nou mandat aparţine fostului guvern, care a transmis cererea pe 5 iunie.

"Avansarea candidaturii unui stat pentru calitatea de membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului este o decizie responsabilă şi o oportunitate importantă pentru consolidarea promovării şi protecţiei drepturilor omului la nivel naţional, precum şi contribuirea la remedierea unor probleme din acest domeniu la nivel internaţional", se arată în comunicat.

Ombudsmanul consideră că în urma exercitării mandatului precedent, autorităţile au reuşit doar să îmbunătăţească imaginea republicii pe plan extern, fiind înregistrate mai puţine rezultate palpabile referitoare la starea de lucruri în sfera drepturilor omului în plan intern. 

Obţinerea calităţii de membru a avut efectul de "relaxare" pentru adoptarea unor decizii prompte şi hotărâte, dat fiind "recunoaşterea internaţională" a eforturilor de ameliorare a situaţiei în domeniul drepturilor omului. Un exemplu elocvent în acest sens poate servi gradul de îndeplinire şi impactul redus al Planului Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2011-2014. Drept rezultat, cele mai multe recomandări înaintate Republicii Moldova în cadrul Evaluării Periodice Universale, ciclul II (anu l 2016), au fost formulate repetat, fapt ce denotă eşecul statului de a le implementa urmare a Evaluării Periodice Universale, ciclul I (2011).

"Oficiul Avocatului Poporului apreciază voinţa autorităţilor actuale de a întreprinde acţiuni ferme ce ţine de combaterea corupţiei, reformarea sectorului justiţiei, demonopolizarea pieţei media, libertatea presei şi libertatea de exprimare. 

Având în vedere atitudinea rezervată faţă de intenţia în cauză, întemeiată pe constatări şi împrejurări obiective, în cazul acceptării candidaturii Republicii Moldova, Oficiul Avocatului Poporului va monitoriza cu multă atenţie realizarea angajamentelor voluntare, precum şi aportul statului în exercitarea mandatului de membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului. De asemenea, Instituţia Ombudsmanului va acorda în continuare autorităţilor tot sprijinul necesar prin oferirea de recomandări şi consultanţă", se arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării