main logo
11905

Avocatul poporului reacționează la scandalul cu filmul Siberia din oase

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a venit cu o reacție privind scandalul izbucnit pe proiectarea filmului „Siberia din oase” în toate instituțiile din Republica Moldova.

Avocatul poporului reacționează la scandalul cu filmul Siberia din oaseColaj: Știri.md

Potrivit lui Vasile Coroi, vizionarea și discutarea filmului „Siberia din oase” în școlile din Republica Moldova a trezit dezbateri aprinse în societate, reacții politice, dar și preocupări legitime ale unor părinți privind impactul psiho-emoțional asupra copiilor, transmite Știri.md. 

Acesta menționează că, pe de o parte, unul dintre scopurile educației este dezvoltarea respectului pentru drepturile omului, iar filmul dat reprezintă un bun instrument pentru atingerea acestui scop, pornind de la reflecțiile asupra crimelor împotriva umanității ale regimurilor totalitare, care reprezintă o încălcare în masă a drepturilor omului. 

„În acest sens, oportunitatea vizionării filmului este evidentă, în special în cadrul orelor de educație pentru societate, disciplină obligatorie care dezvoltă copiilor competențe pentru cultură democratică, printre care se numără valorizarea demnității umane și a drepturilor omului; valorizarea democrației, justiției, echității, egalității și statului de drept; empatia. Prilejul dat de Ziua Europei este cu atât mai relevant, cu cât competențele pentru cultură democratică reflectă valorile pe care este întemeiată Uniunea Europeană”, notează Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. 

Pe de o altă parte, Coroi spune că metodele și instrumentele folosite pentru dezvoltarea acestor competențe trebuie să țină cont de particularitățile individuale și de vârstă ale fiecărui copil. 

„Cât privește particularitățile de vârstă, dubii asupra oportunității vizionării acestui film au apărut în spațiul public în privința elevilor de la clasele gimnaziale, în special clasele 5-8. Consider că în acest sens este relevantă opinia specialiștilor din domeniul psihologiei, iar Ministerul Educației și Cercetării are în subordine o instituție cu amplă expertiză în acest domeniu, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică. 

Luarea în considerare a particularităților individuale ale copiilor și gestionarea anumitor reacții emoționale puternice pe care le-ar fi putut trezi vizionarea filmului la unii copii, a fost lăsată, în mod just, în sarcina fiecărei instituții de învățământ în parte. Cadrele didactice trebuie să fie pregătite pentru astfel de reacții oricând, la orice disciplină, pentru că factorii declanșatori pot fi foarte diferiți de la un copil la altul, nu neapărat legați de tematica abordată în cadrul acestei lecții”, a mai menționat Vasile Coroi.

Știri.md amintește că, Ministerul Educației și Cercetării a emis un ordin, potrivit căruia elevii claselor V-XII din toate instituţiile de învăţământ publice și private din țară sunt obligați să privească, pe 8 mai, în locul orelor de după ora 12:00, filmul „Siberia din oase”.

„Conducătorii instituţiilor de învăţământ general vor asigura condiţii optime pentru vizionarea filmului pentru toate clasele, vor respecta orarul de accesare a link-ului la film, expediat de către Ministerul Educaţiei și Cercetării conform orarului stabilit și vor organiza reflecții tematice după vizionarea filmului în corespundere cu particularităţile de vârstă ale elevilor”, se mai arată în document.

Ulterior, ordinul Ministerului Educației a fost atacat în instanță de un grup de părinți, care susțin că documentul încalcă Legea privind protecția copiilor, deoarece „filmul conține scene de violență, agresiune și distorsionează adevărul istoric”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării