Avocatul Marinei Tauber: Dosarul are tentă politică. Un proces de fațadă
Avocatul Marinei Tauber, Sergiu Moraru, a declarat vineri că dosarul penal intentat clientei sale este motivat politic și a descris procedura ca fiind „un proces de fațadă”. Totodată, apărătorul a sugerat că deputata afiliată grupului criminal organizat „Șor” ar putea refuza să se prezinte la pronunțarea sentinței, în semn de protest.

Potrivit lui Moraru, procurorii au solicitat o pedeapsă de 13 ani de închisoare cu executare, deși acuzarea reunește cinci capete de acuzare care ar putea cumula peste 20 de ani, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Vin să solicit instanței achitarea pentru toate cele cinci capete de acuzare. Procurorii au arătat că sunt foarte mărinimoși, au făcut un cumul parțial de pedeapsă de doar 13 ani. De la 23 de ani au ajuns până la 13 de ani”, a afirmat avocatul.
Întrebat despre locul aflării Marinei Tauber, după apariția unor imagini video care ar sugera că se află la Moscova, Moraru a evitat să confirme sau să infirme.
„Am văzut și eu ceva imagini. Probabil, se află și la Moscova, dacă dumneavoastră spuneți. Poate să se afle și la Moscova, și la Washington, și în altă parte”, a declarat el.
Referitor la prezența clientei sale la ședința în care va fi pronunțată sentința, avocatul a lăsat să se înțeleagă că aceasta va absenta, întrucât nu ar avea încredere în justiția moldovenească.
„Dacă nu ați comis nicio infracțiune, niciodată, și-ar veni doi acuzatori, bravi, și v-ar spune că sunt cinci capete de acuzare, fără probe, fără nimic, ați vrea să veniți la o ședință unde înțelegeți că nu are loc un proces penal?”, a punctat Moraru.
Procurorii au cerut nu doar închisoare cu executare pentru Marina Tauber, ci și privarea acesteia de dreptul de a ocupa funcții publice, aplicarea arestului preventiv și anunțarea în căutare. De asemenea, acuzarea a solicitat confiscarea sumei de 206 milioane de lei.
Pe 7 ianuarie 2025, deputata a plecat în Turcia, la scurt timp după ce, pe 27 decembrie 2024, a primit permisiunea de a părăsi țara, printr-o decizie a judecătoarei Olga Bejenari de la Judecătoria Chișinău.
Inițial, Marina Tauber a figurat în două cauze penale, ulterior conexate, privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor” și imixtiunea în actul de justiție.
După plecarea acesteia din Republica Moldova, Procuratura Anticorupție a atras atenția asupra unei lacune legislative care face imposibilă contestarea deciziilor instanțelor de fond privind măsurile preventive în astfel de cazuri. În martie 2024, procurorii au propus Ministerului Justiției modificări la Codul de procedură penală, astfel încât să poată fi contestate aceste hotărâri, însă, până în prezent, modificările nu au fost adoptate.
Procuratura Anticorupție susține că această situație permite inculpaților din dosare de corupție și crimă organizată să părăsească țara fără a putea fi împiedicați legal, cazurile fiind direcționate frecvent spre Federația Rusă.
Contactați de jurnaliști, reprezentanții Ministerului Justiției a confirmat că a recepționat propunerile Procuraturii Anticorupție, precizând că modificările legislative urmează să fie analizate în conformitate cu principiile transparenței, consultării publice și standardelor internaționale.