main logo
4049

Avocat, după modificările la Legea Pre-Vetting: Cine scrie aceste legi

Avocatul Laura Urschi, fiica umoristului Gheorghe Urschi, critică dur ultima lege, aprobată vineri, 18 august, de deputații PAS la solicitarea președintelui Maia Sandu.

Avocat, după modificările la Legea Pre-Vetting: Cine scrie aceste legi

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Laura Urschi se arată nedumerită cum e posibil ca o Comisie să aibă dreptul de a decide care hotărâre judecătorească e arbitrară sau vădit rezonabilă, transmite Știri.md.

„Ce înseamnă hotărâre vădit nerezonabilă în jurisprudentă? Eu știu că o hotărâre judecătărească poate fi fondată sau nefondată. Ea poate fi întemeiată sau neîntemeiată. Ea poate fi arbitrară, fără vreun temei legal, sau nearbitrară. Dar ce înseamnă o hotărâre judecătorească vădit nerezonabilă - eu nu știu. Și parcă am facultate și vreo 15-17 ani de practică juridică, litigare”, a scris Laura Urschi.

„Înțeleg că apare o nouă clasificare, că mai poate fi o hotărâre judecătorească vădit nerezonabilă, dar si nevădit rezonabilă, presupun că poate fi. Iată judecătorul trebuia să se pronunțe pe un capăt de acuzare dar nu s-a pronunțat. Asta e vădit nerezonabil sau nevădit rezonabil? Ori judecătorul nu trebuia să se pronunțe, căci nu era solicitat ceva de reclamant, dar el a luat și din propria inițiativă s-a pronunțat. Iată așa a hotărât el. Asta cum va fi? O hotărâre arbitrară ori vădit nerezonabilă?”, se întreabă avocatul.

Laura Urschi se ma întreabă ce sistem este în R. Moldova, deoarece ea nu înțelege cum o hotărâre judecătorească să nu fie executată de un organ ad-hoc nou-format care nu face parte din sistemul judecătoresc. 

„Autoritatea judecătorească e reglementată de Constituție!! Comisiile vetting (pre-vetting) sunt prevazute de Constituție? Nu? Dar de ce ele să aiba prerogative de a nu recunoaște sau executa vreo hotărâre judecătorească? Principiul de lucru judecat stă la baza oricărui sistem de drept care se vrea unul echitabil. Nu hotărăște nimeni, nici președintele, nici deputații, nici miniștri să execute sau nu o hotărâre judecătorească! Ei o execută, deoarece așa spune Constituția! Cu atât mai mult nu poate hotărî o Comisie să execute o hotărâre judecătorească sau nu, să o recunoască sau nu, sub pretextul ca hotărârea e arbitrară si vădit nerezonabilă”, a mai scris ea.

Avocatul se întreabă ironic dacă legile acestea sunt scrise de juriști sau tractoriști, deoarece nu se știe dacă ele au ca scop edificarea justiției echitabile sau construirea esafodului.

„Legile astea cu noțiuni inventate sunt scrise de juriști sau de tractoriști? Fiindcă asta chiar întrece orice limită! Ele îs scrise cu penița sau cu toporul? Ele au ca scop edificarea justiției echitabile sau construirea esafodului? E veacul XXI sau Evul Mediu?”, a conchis Laura Urschi.

Știri.md amintește că, la data de 17 august, în cadrul ședinței Parlamentului, a fost reexaminat proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Modificările au fost votate în conformitate cu obiecțiile prezentate de președintele Maia Sandu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării