main logo
988

Avocat: Cenzura de la Varnița arată cât de fragilă e libertatea noastră

Un banner informativ amplasat recent în localitatea Varnița, menit să atragă atenția asupra problemelor legate de energie și dependența regiunii transnistrene, a fost înlăturat forțat în urma unor presiuni externe. Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, condamnă ferm incidentul, pe care îl consideră un atac direct asupra libertății de exprimare și un gest de intimidare ce sfidează valorile democratice.

Avocat: Cenzura de la Varnița arată cât de fragilă e libertatea noastrăFoto: ipn.md

Potrivit avocatului, eliminarea bannerului nu reprezintă doar o simplă acțiune administrativă, ci o încălcare flagrantă a unui drept fundamental și un atac la „nucleul sacru al democrației: adevărul și deschiderea către el”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Bannerul făcea parte dintr-o inițiativă de informare privind costurile reale ale dependenței energetice față de regiunea transnistreană, regiune controlată de facto de Rusia. În opinia lui Vadim Vieru, această dependență este „absurdă”, iar tăcerea sau supunerea instituțiilor statului în fața unor mesaje provenite de la Tiraspol nu fac decât să perpetueze lipsa de transparență și de asumare politică.

„În loc să avem un spațiu liber pentru schimb de idei și dezbatere reală, apar amenințări, indicații venite de la Tiraspol și mesaje care seamănă mai degrabă cu un avertisment de tip „nu vă aventurați prea mult, altfel…””, a subliniat avocatul Promo-LEX.

Vieru se întreabă retoric dacă drepturile fundamentale sunt un lux sau o prioritate pentru autoritățile Republicii Moldova, criticând administrațiile locale care „par să cedeze atunci când apare prima strigare de la Tiraspol”.

În opinia sa, mesajul de pe banner – care atrăgea atenția asupra prețului politic plătit de cetățeni pentru „gazul gratuit” furnizat regiunii separatiste – a fost blocat tocmai pentru că aducea adevărul în lumină.

Promo-LEX atrage atenția că presa independentă nu are acces în regiunea transnistreană, iar jurnaliștii de pe malul drept nu pot relata liber despre realitățile sociale și economice din stânga Nistrului. Prin urmare, blocarea accesului la informație pe malul drept este cu atât mai gravă.

„Indiferent pe ce mal al Nistrului trăim, împărțim același viitor. Demnitatea nu are granițe și nici regimuri paralele care să o poată anula”, a spus Vadim Vieru.

El a făcut apel la autoritățile centrale să intervină cu fermitate, să prevină repetarea unor astfel de episoade și să sancționeze orice abatere de la principiile democratice.

„Este absolut vital ca statul să intervină cu fermitate, să asigure că astfel de episoade nu se vor mai repeta și să sancționeze orice abatere de la principiile democratice. În joc nu e doar un simplu afiș, dar onoarea și drepturile noastre – ale tuturor.”

El a îndemnat toți cetățenii, instituțiile și clasa politică să nu accepte astfel de forme de cenzură, ci să acționeze pentru apărarea drepturilor constituționale.

„Ne arată cât de fragilă poate fi libertatea noastră când e pusă la încercare și cât de mult contează să facem front comun pentru a nu permite nimănui – nici pe malul stâng, nici pe malul drept – să ne răpească dreptul de a ști și de a ne exprima.”

În final, avocatul și-a exprimat speranța că acest incident va genera solidaritate și reacții publice puternice, cerând Guvernului de la Chișinău să își asume ferm apărarea libertății de exprimare: „Putem și trebuie să ne recâștigăm vocea. Nimeni nu ne poate încătușa spiritul civic și adevărul.”

De menționat că, anterior, Centrul pentru Jurnalism Independent și alte organizații neguvernamentale de media și-au exprimat solidaritatea cu jurnaliștii redacției Zona de Securitate, care au fost supuși presiunilor din partea primarului localității Varnița, Alexandr Nichitenco, în contextul unei campanii de informare privind situația energetică din regiunea transnistreană.

Mai exact, pe data de 13 mai, echipa redacțională a instalat un banner informativ în cadrul campaniei #UEpeNistru, pe un panou aflat în gestiunea unui agent economic local. Mesajul – „Când nu plătești pentru gaz cu bani – plătești cu viitorul” – reprezenta, potrivit redacției, o formă legitimă de exprimare a opiniei, garantată de Constituția Republicii Moldova.

În scurt timp, primarul localității ar fi exercitat presiuni asupra jurnaliștilor și administratorului panoului publicitar, inclusiv prin apeluri telefonice amenințătoare și solicitări directe de dezinstalare a bannerului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării