main logo
617

Avocat: Autorităţile Moldovei îl ţin ilegal în arest pe un cetăţean al Georgiei

Avocatul Iulian Rusanovschi consideră că autorităţile Moldovei îl ţin ilegal în arest pe cetăţeanul Georgiei, Vano Nadiradze, care a încercat să eludeze frontiera pentru a ajunge la soţia sa grav bolnavă, Oxana Cucer, în oraşul Cernăuţi din Ucraina.

Avocat: Un cetăţean al Georgiei, ţinut ilegal în arest în MoldovaAutorităţile Moldovei îl ţin ilegal în arest pe un cetăţean al GeorgieI.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, el a spus că Nadiradze a fost reţinut de poliţiştii de frontieră moldoveni în apropiere de punctul de trecere "Briceni-Rosoşani". Bărbatul nu a opus rezistenţă, a prezentat actele şi le-a explicat poliţiştilor situaţia în care se afla.

"El a decis să încalce normele legale doar pe motiv că la Cernăuţi îl aşteaptă soţia sa, bolnavă de cancer în stadiu avansat, care are nevoie de ajutorul lui pentru a fi îngrijită. Cu toate acestea, judecătoria Briceni, iar apoi şi Curtea de Apel Bălţi, a decis să-l ţină în arest pentru 30 de zile. Dar Nadiradze doar a încercat să eludeze frontiera, însă nu a făcut-o. Adică el practic nu a comis nicio infracţiune, iar încălcarea legii trebuie să fie calificată drept infracţiune uşoară", consideră Rusanovschi.

El a amintit că există o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie din 2003 care indică în mod clar judecătorilor să nu aplice măsura de arest pentru persoanele care sunt acuzate de o infracţiune uşoară.

"Atrag atenţia asupra faptului că, săptămâna trecută, judecătoria Briceni a aplicat în privinţa fostului comisar al poliţiei raionale, Valeriu Moscalu, acuzat de escrocherii în proporţii deosebit de mari, controlul judiciar, dar nu arestul. Şi aceasta în pofida faptului că împotriva funcţionarului există acţiuni judiciare depuse pentru estorcarea a sute de mii de euro de la migranţii muncitori. Este evident că judecătoriile din ţară aplică standarde duble, după situaţie", consideră avocatul.

Potrivit lui, când i-a indicat procurorului de caz, Ruslan Baraliuc, încălcările comise în privinţa clientului său, acesta i-a răspuns: "Eu în acest caz nu sunt procuror".

"Despre ce independenţă a procuratorii poate fi vorba, când avocatului i se spune în faţă că în privinţa lui Nadiradze nu legea decide, ci interesele şi indicaţiile cuiva?", se întreabă el.

Avocatul va contesta decizia judecătoriei Briceni şi a Curţii de Apel Bălţi la Curtea Supremă de Justiţie şi va cere instanţei să dea o apreciere juridică integrităţii judecătorilor care au emis aceste hotărâri.

Agenţia Infotag a luat legătura prin Skype cu soţia lui Nadiradze, Oxana Cucer.

Potrivit ei, recent ea a avut un curs de chimioterapie după ce a fost diagnosticată cu cancer.

"Locuim împreună de cinci ani. Vano a fost întotdeauna foarte atent cu mine şi cu fiul meu. Din păcate, acum am nevoie de ajutor. El este singurul nostru sprijin: atât spiritual, cât şi material. El nu a comis nicio crimă, ci, dimpotrivă, a participat la acţiuni de caritate şi a luptat de partea armatei Ucrainei în regiunile sale din est. De asemenea, el nu a avut nimic de-a face cu grupul de susţinători ai lui Saakaşvili", a spus Cucer, solicitând instanţei să ia o decizie corectă în privinţa soţului său.

Situaţia privind arestarea lui Nadiradze a fost explicată tot prin Skype de către deputatul Radei Supreme a Ucrainei, Semion Semencenko.

"Vano Nadiradze s-a aflat în Ucraina din 2015. În acest timp el a participat la acţiunile de luptă ca voluntar de partea armatei Ucrainei. Pentru eroism şi curaj el a primit Ordinul "Eroul Poporului al Ucrainei". Această distincţie este foarte important pentru noi. Când, în 2017, au început protestele la Kiev împotriva corupţiei actualei guvernări din ţară şi împotriva clanului lui Petro Poroşenko, Vano a participat la asigurarea securităţii protestatarilor. Situaţia nu trebuie să ajungă la focuri de armă, ca la sfârşitul anului 2013 - începutul anului 2014. Fără îndoială, activitatea lui a provocat nemulţumirea autorităţilor şi a celor din anturajul lui Poroşenko. Nadiradze a fost scos din ţară în urma unei operaţiuni speciale a Serviciului Pazei de Stat a Preşedintelui Ucr ainei", a spus deputatul.

Potrivit lui, Nadiradze şi alţi trei cetăţeni georgieni au fost luaţi cu forţa, duşi în secret în portul Iliciovsk, de unde au fost aduşi pe mare în Georgia.

"Aş dori să vă atrag atenţia asupra faptului că există o decizie a instanţei de la Kiev prin care Serviciului de Migraţie al Ucrainei i se interzice să-l deporteze pe Nadiradze din ţară atâta timp cât se desfăşoară proces judecătoresc în cazul lui. Cu toate acestea, paza lui Poroşenko a ignorat legea şi a decis să-l deporteze", a spus Semencenko.

În opinia sa, ceea ce se întâmplă cu Nadiradze este rezultatul unor înţelegeri personale ale oligarhilor care au acaparat puterea în Ucraina, Moldova şi Georgia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării