Averea primarului satului Oclanda, în vizorul ANI. Reacția edilului
Primarul satului Oclanda din raionul Soroca a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, pentru că a omis să declare un conflict de interese. La mijloc sunt terenuri agricole și o încăpere generoasă de 75 de metri pătrați, toate – proprietate publică, date în arendă unei firme administrată de bunicul său. Ce nu declară primarul și cum își justifică deciziile, aflați în ancheta ce urmează.

Satul Oclanda din raionul Soroca – un sat cu aproximativ 400 de locuitori, așezat pe malul râului Nistru. Un loc liniștit, cu câteva gospodării țărănești, unde se cultivă fructe, legume și cereale. Una din cele mai mari companii din localitate este SRL „Oclanda-Agro”, administrată de Pavel Cebotari. Compania are în gestiune aproape toate terenurile agricole din sat, dintre care o parte aparțin primăriei Oclanda. Mai exact, arendează 58,5 de hectare de terenuri agricole ale autorității publice locale. Despre aceasta ne spune, Eleonora Vacari, specialist cadastral la primăria Oclanda, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„Primăria noastră are în total 953,99 hectare de teren arabil, din care 26 de hectare sunt în fondul de rezervă. Acest fond de rezervă îl dăm în arendă SRL „Oclanda-Agro” din 2003, când a fost organizată primăria noastră. Îi dăm în locațiune și terenurile care se află sub clădirile brigăzii de tractoare, fațarele, ferma de porci și ferma de cai”, a adăugat Eleonora Vacari, specialist cadastral.
SRL „Oclanda-Agro” este o companie agricolă, fondată în anul 2000, în prezent deținută de Pavel Cebotari, care are o cotă parte de 75%, Vasili Guțu cu 13% și Anatoli Revenco cu 12%. Principalul gen de activitate este cultivarea legumelor și cerealelor. Pavel Cebotari nu este doar un agricultor cu experiență, ci și bunicul actualului primar din Oclanda.
„Compania are 1.500 de hectare de pământ arabil, care îl arendează de la cetățenii satului și avem angajați 49 de oameni. Avem pământ, 260 de hectare, arendat din Tătărăuca Veche și restul, Oclanda și Criminciuc. Nu, compania nu e mare, e mijlocie. Pentru satele noastre, este în categorie numărul 2. Cifrele noastre, dar să vă spun cifrele noastre, acum sunt foarte rele, cu seceta din anul 2024 am ieșit cu minus, n-am terminat, că producție era puțină, tare mari prețuri la toate”, spune Emilia Civeriuc, contabilă șefă la SRL „Oclanda Agro”.
Compania arendează de la Primăria Oclanda, pe lângă terenurile agricole, și un birou de 75 de metri pătrați în incinta primăriei. Pe 12 martie 2025, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare în care este vizat primarul satului Oclanda, Vladislav Cebotari. Mai exact, pe parcursul anului 2024, acesta a încheiat contractele de arendă pentru cele circa 58 de hectare de terenuri arabile, și locațiunea biroului, cu firma administrată de bunicul său, fără a declara conflictul de interese, așa cum prevede legea. Iată cum explică acest fapt primarul.
„Au constatat un conflict de interese care se referă la faptul că eu am semnat contracte de arendă cu SRL „Oclanda Agro”. Ele au fost semnate la începutul anului 2024, la acel moment eu nu am crezut că va fi un conflict de interese, pentru că un profit din semnarea acestor documente eu nu am urmărit. Da, administratorul SRL „Oclanda-Agro” este Cebotari Pavel, bunicul meu. Dar nu e despre faptul că este bunicul meu și am semnat aceste contracte, aceste contracte se semnează cu SRL „Oclanda-Agro”, începând cu anul 2007-2008”, zice Vladislav Cebotari, primarul satului Oclanda, raionul Soroca.
Vladislav Cebotari este la primul său mandat, obținut în urma alegerilor din toamna anului 2023. Conform ultimei declarației de avere pentru anul 2024, acesta deține șase terenuri agricole cu o suprafață totală de 4,72 de hectare, toate cumpărate înainte de a deveni primar. Mai are și un apartament de circa 57 de metri pătrați, achiziționat în 2015 cu 550 de mii de lei. Însă, primarul afirmă că locuiește în casa părinților săi, care se află viz-a-viz de primăria din Oclanda, dar pe care nu a indicat-o în declarația de avere, așa cum prevede legea. Și conduce o mașină care, de asemenea, nu se regăsește în declarația de avere. Conform legii privind declararea averii și a intereselor personale, persoana cu funcție de demnitate publică, în acest caz – primarul, trebuie să declare toate bunurile, chiar și cele pe care le are în folosință sau uz.
„- Mașina nu o declarați, cu ce mașină sunteți, noi v-am văzut cu Dusterul. Da, această mașină aparține companiei tatălui meu, tatălui meu decedat. – Dumneavoastră o luați în locațiune, sau cum? Nu, eu personal merg cu ea. – Și la fel nu o declarați? Dar ea aparține firmei tatălui meu. – Eu înțeleg, dar o folosiți? – Nu da. – Și nu o declarați…”, Vladislav Cebotari.
În timp ce realizam filmările în preajma casei sale, Pavel Cebotari, administratorul SRL „Oclanda-Agro”, tot el bunicul primarului, și care mai este și consilier în cadrul Consiliului Raional Soroca la al 5-lea mandat, s-a apropiat de noi. În discuție acesta n-a ezitat să spună că și-a susținut nepotul ca acesta să devină primar, după expirarea mandatului fostei primare, Lidia Vacari.
„Când căutam candidatul, am decis, că fără ajutorul meu, eu spun cum este, nu vom putea trece, ea (fosta priamră) a candidat independent, ea strânge undeva 50-60 de voturi, Vlad a luat 170 sau 180 de voturi, eu nu spun că asta nu este datorită mie, dar așa este dacă înțelegi aceste lucruri, de aceea eu în fiecare zi îl îndrum ca să facă ceva în sat, o bucată de drum”, menționează Pavel Cebotari, administratorul și fondatorul SRL „Oclanda Agro”.
Am consultat un contract de arendă pentru circa 10 hectare de teren arabil semnat pentru anul 2020 între Primăria satului Oclanda și compania condusă de Pavel Cebotari – „Oclanda-Agro”. Astfel, firma gestionată de bunicul actualului primar se angaja să plătească o plată minimală de 10% din prețul normativ stabilit pentru hectarele luate în arendă de la primărie. În decembrie 2024, însă, plata anuală pentru arendă pentru terenurile din fondul de rezervă a primăriei a fost micșorată la 4% din prețul normativ de către consilierii locali. Totuși, următorul contract de arendă ar urma să fie încheiat doar în urma unei licitații, declară Cebotari.
„Anterior eu achitam câte 10%, cel mai mare calificativ care este în Moldova, de exemplu pentru anul 2023, eu am achitat pentru 26 de hectare, 260.000. -Dar anul trecut, când deja nepotul dumneavoastră a devenit primar, suma s-a micșorat? Consiliul a aprobat paremise 4%, dar acum va fi concurs, cine va gestiona pământul, de altfel eu voi strânge, pentru că acolo este semănat grâu, voi strânge grâul și când va fi concursul și vom decide cine va gestiona pământul”, spune Pavel Cebotari.
După controlul efectuat, Autoritatea Națională de Integritate a stabilit că primarul Vladislav Cebotari se află la prima abatere de acest gen. Mai mult, nu au putut fi determinate persoane afectate și mărimea prejudiciului material cauzat. Prin urmare, nu i s-a impus interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.