main logo
485

Autorizația de mediu pentru Uzina din Râbnița, prelungită cu încă o lună

Termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbniţa, a fost prelungit cu o lună.

Autorizația de mediu pentru Uzina din Râbnița, prelungită cu încă o lună

Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 31 mai a Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Astfel, Agenția de mediu, la cererea uzinei, va efectua mențiunile necesare pe autorizația de mediu privind gestionarea deșeurilor şi pe autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe în legătură cu prelungirea termenului de valabilitate a acestora până la 30 iunie 2022. 

Imediat după decizia CSE, vicepremierul Andrei Spînu a anunţat că Energocom a prelungit contractul cu Centrala de la Cuciurgan, pentru încă o lună, la prețul de 59,90 dolari per megawatt-oră pentru energie electrică.

Totodată, Spînu a spus că Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu Energoatom (companie de stat ucraineană).

Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65,03 dolari pentru un MWh, a menționat Spînu.

Aceasta este cu aproximativ 2,5% mai puțin decât prețul mediu de achiziție din luna mai.

Anterior, autoritățile de la Chișinău au confirmat că autorizația temporară pentru Uzina de la Râbnița a fost oferită de către autoritățile de mediu în schimbul unui preț mai bun pentru curentul de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

Suplimentar, începând cu ziua de 1 iunie intră în vigoare regulile pieței energiei electrice.

"Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și un mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt”, a mai anunțat Spînu pe Telegram.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării