main logo
1520

Autoritățile vor să restructureze SPIA: Va deveni inspectorat

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) ar urma să fie reorganizat în Inspectoratul General Anticorupție (IGA).

Autoritățile vor să restructureze SPIA: Va deveni inspectorat

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și a fost propus spre consultări publice, transmite Știri.md.

„În conformitate cu prevederile alin. (1) al art. 15 din Legea nr. 98/2012 privind administrația publică centrală de specialitate, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat proiectul hotărârii Guvernului „Cu privire la organizarea și funcționarea Inspectoratului General Anticorupție”. Proiectul în cauză reprezintă un nou Regulament de organizare și funcționare a autorității anticorupție, de reorganizare prin transformare a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție - structură fără personalitate juridică, în Inspectoratul General Anticorupție - autoritate administrativă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. IGA este succesorul misiunii, funcțiilor, atribuțiilor, drepturilor și obligațiilor SPIA”, se arată în proiect.

Potrivit documentului, IGA va fi subdiviziunea subordonată MAI cu competențe anticorupție, care va desfășura investigarea „corupției mici”, iar sarcinile ce îi revin Inspectoratului General se vor mări direct proporțional cu numărul de subiecți investigați în manifestările de corupție.

Autorii proiectului argumentează necesitatea reorganizării SPIA, prin crearea IGA, cu numărul de personal de 227 de angajați, pentru a face față noilor sarcini și volumului de lucru și a asigura eficiența în combaterea corupției mici în Republica Moldova.

„Reieșind din faptul că atât CNA, cât și PA sunt în prezent supraîncărcate cu dosare de corupție mică, nici o instituție nu se concentrează asupra corupției la nivel înalt și a corupției sistemice. Astfel, este necesar ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie concentrată în cadrul PA, iar CNA ar trebui să investigheze corupția sistemică, pe când corupția mică trebuie să fie investigată de către organul de urmărire penală al MAI, care urmează să coopereze cu CNA în vederea consolidării capacităților de investigare a acestor cazuri în cadrul MAI”, menționează autorii proiectului.

Actualmente, stafful SPIA este format din 109 funcționari publici cu statut special, iar actuala organigramă a SPIA va fi depășită de timp și nu va face față misiunii și atribuțiilor de bază, mai susțin autorii proectului. 

În acest sens, se propune consolidarea unităților până la 227, pentru realizarea eficientă a sarcinilor atribuite.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării