main logo
2121

Autoritățile speră ca 60% din absolvenți să rămână la studii în Moldova

Perioada de admitere la universitățile din Republica Moldova va avea loc între 21 și 27 iulie, iar instituțiile de învățământ superior propun, începând din acest an, programe de învățământ dual la anumite specialități, locuri pentru studenții din diasporă și posibilitatea de a studia de la distanță pentru tinerii aflați peste hotare.

Autoritățile speră ca 60% din absolvenți să rămână la studii în MoldovaImagine simbol

Ministerul Educației și Cercetării speră că numărul absolvenților de licee care vor alege să-și facă studiile la universitățile din R. Moldova va fi mai mare în comparație cu anul trecut, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md. 

„Avem așteptări. În primul rând, dacă anul trecut cinci din zece absolvenți de liceu au aplicat la o instituție de învățământ superior din Republica Moldova, anul acesta noi, cei de la Ministerul Educației și Cercetării, ne-am fixat un obiectiv mai ambițios - ca șase din zece absolvenți să aplice. Dacă anul trecut am avut 14.000 și ceva, anul acesta ne dorim să avem mai mulți”, a declarat Adriana Cazacu, secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul unei emisiuni. 

Potrivit ei, numărul de studenți a scăzut considerabil în R. Moldova. Dacă, în 2010, la universitățile din țară erau peste 100 de mii de studenți, acum sunt peste 50.000. Principalele motive ale înjumătățirii numărului de studenți sunt migrația populației și scăderea natalității, a precizat Cazacu.

Potrivit aceleiași surse, în acest an vor fi disponibile locuri la buget în universități pentru tinerii care aleg învățământul dual în domeniul Jurnalismului, Științelor economice și Tehnologiilor informaționale. O altă noutate este faptul că vor fi alocate locuri și pentru tinerii din diasporă. Și învățământul la distanță va fi permis din acest an, fiind destinat tinerilor care se află peste hotare și nu au posibilitatea să stea în R. Moldova foarte mult timp.

„Au fost dublate bursele la Pedagogie, în următoarea perioadă ne propunem să atragem mai mulți tineri în domeniul Tehnologiilor informaționale și intenționăm să majorăm bursele și în aceste domenii”, a adăugat secretara.

De menționat că, în 2025, admiterea în universități se va face în două etape. Prima etapă va fi între 21 și 27 iulie, iar cea de-a doua - între 13 și 15 august. Viitorii studenți vor depune actele online pe platforma eadmitere.gov.md, cu condiția deținerii semnăturii electronice.

Candidații vor putea depune actele simultan la trei universități, selectând câte trei programe la fiecare.

În acest an, sunt disponibile 8.712 locuri cu finanțare de la bugetul de stat, cele mai multe la Științe ale educației (23%), Inginerie, Tehnologii de fabricație, Arhitectură și Construcții (16,1%), Tehnologii ale informației și comunicațiilor (10,4%).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării