main logo
617

Autoritățile atenționează: Scade numărul vaccinărilor în rândul moldovenilor

Ne îngrijorează numărul mare de viroze şi variantele noi de COVID-19, dar uităm de pericolul pe care îl prezintă alte boli infecţioase.

Autoritățile atenționează: Scade numărul vaccinărilor printre moldoveni

În ultimii ani, numărul vaccinărilor de rutină, cum ar fi cea împotriva difteriei, a scăzut cu aproximativ 10 la sută. Autorităţile din sănătate sunt alarmate de reticenţa tot mai mare a populaţiei faţă de prevenţia prin vaccinare. Acest fenomen naşte riscuri serioase de apariţie a unor noi focare de boli, mai ales în contextul fluxului mare de refugiaţi din ultima perioadă, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Până în 2012, Republica Moldova avea o rată a vaccinărilor de rutină de peste 95%, pragul recomandat de OMS. De atunci, numărul imunizărilor s-a redus cu aproximativ 10%. În 2022, responsabilii în sănătate publică au organizat mai multe campanii de informare.

Veaceslav Guțu, şef, Secţia supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, ANSP: "Odată cu accesul părinţilor la reţelele de socializare, a crescut şi accesul către miturile şi falsurile despre vaccinare. Astfel că, în ultimii zece ani, în Republica Moldova se înregistrează o continuă descreştere a acoperirii vaccinale. Odată ce acoperirea vaccinală scade, se acumulează un număr mai mare de persoane nevaccinate, există riscul de apariţie a focarelor, desigur. Pentru autorităţile din sănătate publică este o alarmă."

Rata imunizărilor de rutină a scăzut mai ales în anii de pandemie. Aşa că medicii de familie le reamintesc oamenilor despre importanţa prevenirii şi îi sfătuiesc să facă vaccinul împotriva difteriei, o boală care poate fi mortală.

"Am fost invitată de medicul de familie pentru a face un vaccin în cadrul programului de vaccinuri. Am venit aici astăzi fiindcă este foarte important să avem grijă de sănătatea noastră. Am făcut toate vaccinurile, inclusiv cele care trebuiau pentru a merge la şcoală."

Lilia Guzun medic de familie, Spitalul Ministerului Sănătăţii: "Difteria este o boală foarte contagioasă, care are un risc mare de mortalitate. Deci, dacă persoana se îmbolnăveşte, 95-96% ea va deceda. Vaccinarea la adulţi începe de la vârsta de 20 de ani şi se face, respectiv, la un interval de zece ani: 30, 40, 50, 60. Le aducem multe exemple, cu părere de rău, cu urmări nefavorabile, pentru ca să-i convingem că trebuie vaccinaţi. Deci nu este receptivă, cu părere de rău, populaţia noastră."

Unii oameni nici nu ştiau că infectarea cu virusul difteric poate fi evitată prin vaccinare.

"De difterie am auzit, dar nu am auzit că se face vaccinul." "Nu ştiu, vom încerca cu timpul, dacă ceva, dacă va fi urgent, dar aşa… mă simt foarte bine."

"Nu am fost informată, nu cunosc şi nu cred că e necesar să ne vaccinăm atât. Avem nişte corpuri care au capacitatea să se revigoreze, să revină la sănătatea normală. De ce ar trebui să ne punem atâtea vaccinuri?"

Responsabilii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică spun că riscul de apariţie a unor noi focare de boli este mare, atât din cauza reticenţei populaţiei la vaccinare, cât şi a fluxului mare de refugiaţi.

Veaceslav Guțu, şef, Secţia supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, ANSP: "Ucraina încă înregistrează cazuri de rujeolă şi există riscuri de import al acestei infecţii şi în ţara noastră. Acoperirea vaccinală contra difteriei şi în Ucraina este destul de joasă, practic este una dintre cele mai joase în regiunea de est a Europei."

În Republica Moldova, ultimul focar de difterie s-a înregistrat în anul 1996. Toate vaccinurile de rutină sunt administrate gratuit chiar şi celor care nu sunt asiguraţi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării