main logo
2044

Audit la Ministerul Energiei: Bunuri de peste 1 miliard de lei, ignorate

Ministerul Energiei a primit o opinie cu rezerve din partea Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) în urma auditului public extern asupra rapoartelor financiare consolidate încheiate la 31 decembrie 2024. Raportul, publicat pe site-ul instituției, scoate la iveală mai multe neconformități majore în gestionarea și reflectarea în contabilitate a activelor și investițiilor de stat.

Audit la Ministerul Energiei: Bunuri de peste 1 miliard de lei, ignorateImagine simbol

Una dintre cele mai importante constatări ale auditului este lipsa înregistrării în evidența contabilă a valorii proprietăților de stat gestionate de Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, instituție în care Ministerul Energiei are calitatea de fondator. În plus, ministerul nu a reflectat granturile capitale alocate acestei întreprinderi, conform Hotărârii Guvernului nr. 284/2023. Ca urmare a acestor omisiuni, valoarea acțiunilor și a altor forme de participare în capital în interiorul țării a fost subevaluată în bilanțul consolidat cu 196,37 milioane de lei, transmite Știri.md.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii, aflată în subordinea ministerului, a efectuat reparații capitale asupra unor mijloace fixe aflate în gestiunea altor instituții bugetare, dar nu a transmis valoarea acestor lucrări către beneficiarii reali. Această omisiune a produs o supraevaluare a conturilor „Clădiri” cu 6,9 milioane lei și o subevaluare corespunzătoare a conturilor „Alte cheltuieli ale instituțiilor bugetare”, afectând totodată rezultatul financiar al anului.

Ministerul nu a capitalizat valoarea Studiului de fezabilitate pentru linia electrică de 400 kV Bălți–Suceava, deși a achitat serviciile aferente în anul 2023. Această omisiune a generat o subevaluare a investițiilor capitale în curs de execuție cu 2,63 milioane de lei.

Cea mai gravă deficiență constă în faptul că Ministerul Energiei și Agenția Proprietății Publice nu au reflectat în evidențele contabile valoarea unor bunuri gestionate de Moldelectrica, deși acestea sunt deținute în fondul statului.

La 31 decembrie 2024, valoarea acestor bunuri, potrivit contabilității întreprinderii, era de peste 1,09 miliarde lei, dintre care:

  • 933,70 milioane lei – linii de transport electric de înaltă tensiune (≥35 kV);
  • 1,15 milioane lei – terenuri pentru pilonii liniilor;
  • 153,66 milioane lei – terenuri pentru substații electrice;
  • 5,55 milioane lei – terenuri aferente bunurilor ce țin de securitatea energetică.

Mai mult, o parte dintre aceste bunuri, cu o valoare de aproximativ 321,63 milioane lei, au fost incluse neconform în capitalul social al întreprinderii Moldelectrica, contrar prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 246/2017 privind întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării