main logo
371

Au fost desemnați laureații Premiilor GALEX 2024

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, este desemnat „Cel mai bun promotor al cărții și lecturii în comunitate”. Edilul a fost premiat pentru implicarea constantă și vizibilă în viața culturală a comunității, prin inițierea și sprijinirea lansărilor de carte, târgurilor și festivalurilor literare.

Au fost desemnați laureații Premiilor GALEX 2024Foto: IPN

Iar Rodica Baleanu a devenit „Cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din Biblioteca Națională”. Distincțiile au fost oferite la Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, organizată tradițional la Biblioteca Națională de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Evenimentul a sărbătorit activitatea bibliotecarilor, precum și a persoanelor fizice și juridice care, prin inițiative lor, sprijină dezvoltarea bibliotecilor.

„Prin acest frumos eveniment, punem în valoare colegii noștri, în primul rând, instituțiile noastre în care activăm zilnic și nu uităm de partenerii noștri care ne-au fost alături”, a menționat directoarea generală a Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

Unul din laureați, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat importanța frecventării bibliotecilor și sălilor de lectură și organizarea evenimentelor în incinta acestora, pentru a arăta exemple frumoase în comunitate.

Edilul a relatat că în municipiul Cahul a fost deschis un club de lectură în cadrul Centrului municipal de tineret și există o revistă trimestrială „Cahul literar și artistic”. Cu suportul inclusiv al Bibliotecii Naționale, sunt invitați mai mulți scriitori de pe ambele maluri ale Prutului pentru sesiuni de lectură și întâlniri cu cititorii.

Pentru activitatea sa fructuoasă în domeniul biblioteconomiei, profesionalismul incontestabil și contribuția valoroasă în promovarea artelor vizuale, precum și pentru efortul constant în dezvoltarea și diversificarea serviciilor în bibliotecă, a fost premiată Rodica Baleanu, șefa secției Arte și Cărți la Biblioteca Națională. Laureata a exprimat cuvinte de recunoștință pentru susținere și a felicitat toți bibliotecarii. „Să știți că munca noastră este apreciată”, a declarat Rodica Baleanu.

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a fost desemnat „Cel mai bun fondator de biblioteci”. Edilul a fost premiat pentru implicarea activă în consolidarea rețelei de biblioteci și promovarea acestora ca centre de educație, cultură și inovație.

Premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2024 din centrele biblioteconomice departamentale” i-a fost acordat bibliotecarei principale a Centrului de Excelență în Construcții din municipiului Chișinău, Tatiana Ambroci.

„Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a devenit deputata Angela Munteanu-Pojoga,.

Premiul „Cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilor, cărții și lecturii în mass-media” i-a revenit lui Roman Știrbu, director general la Știri.md.

„Cel mai generos mecena al bibliotecilor” a fost numit Constantin-Valentin Răducanu, director general cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

Lucrarea „Alexe Rău – un vizionar al biblioteconomiei basarabene” a fost numită cea mai bună în biblioteconomie.

„Cel mai bun susținător al politicilor de protejare a patrimoniului cultural național mobil” a devenit Veronica Cosovan, șefa Secției Carte Veche și rară a Bibliotecii Naționale.

Institutul European de Studii Politice a fost numit cel mai bun partener.

Printre nominalizările noi se regăsește „Premiul pentru promovarea valorilor europene și a parcursului european al Republicii Moldova”. Premiul i-a reveni Nataliei Gulco, șefa Secției Centrul pro-european de servicii și comunicare la Biblioteca Națională.

„Vă mulțumesc pentru această onoare, care pentru mine reprezintă recunoașterea unei contribuții de durată la promovarea integrării europene a Republicii Moldova”, a spus Natalia Gulco.

În premieră a fost decernat și „Premiul pentru promovarea diversității culturale și literare”. Acesta a fost conferit Elinei Bolgarina, șefa Secției Literaturile lumii la BNRM.

Profesorul din cadrul Universității de Stat din Moldova, Liliana Dolgan, este laureata premiului „Alexe Rău”, în memoria regretatului director general al Bibliotecii Naționale.

Gala Premiilor Naționale GALEX se desfășoară pentru a 14-a oară. Prima ediția a avut loc în anul 2011. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării