main logo
6425

Atenție: Care sunt mașinile care au cel mai des kilometrajul dat înapoi

Deși gradul de conștientizare a fraudelor legate de manipularea odometrului este tot mai ridicat, piața de mașini second-hand din România continuă să fie vulnerabilă. Mii de șoferi sunt anual victime ale acestor înșelăciuni, cumpărând vehicule cu kilometrajul modificat, ceea ce duce la prețuri supraevaluate și costuri de întreținere neașteptate.

Atenție: Care sunt mașinile care au cel mai des kilometrajul dat înapoiImagine simbol

Compania de date auto carVertical monitorizează constant starea pieței auto second-hand, iar studiul realizat în 2024 a evidențiat modelele de mașini cel mai frecvent supuse manipulării odometrului în România, transmite Știri.md.

Toyota Prius, lider la manipularea kilometrajului

Conform studiului, Toyota Prius este modelul cu cel mai frecvent kilometraj modificat, cu 19,7% dintre vehiculele verificate pe platforma carVertical prezentând citiri alterate. Odometrul acestui hibrid a fost redus, în medie, cu 180.000 de kilometri. Pe locurile următoare se află Audi A8 - 17,9% și Porsche Cayenne - 17,2%, cu o medie de 88.000, respectiv 94.000 de kilometri dați înapoi.

Manipularea kilometrajului este frecventă la vehiculele premium și de lux, datorită valorii mai ridicate de revânzare și a cererii pentru mașini cu rulaj mic. Multe dintre aceste vehicule sunt importate din alte țări europene, iar kilometrajul lor este redus pentru a crește artificial prețul de vânzare.

Toyota Prius nu doar că este cel mai des supusă manipulării odometrului, dar are și cele mai mari pierderi de kilometraj. Alte modele afectate semnificativ includ:

  • Mercedes-Benz E-Class - 127.000 km dați înapoi;
  • Volkswagen Sharan - 110.000 km;
  • Volkswagen Touran - 106.000 km

Astfel, un vehicul listat cu 100.000 de kilometri ar putea avea în realitate un rulaj dublu.

Modelele mai sigure, dar nu complet ferite de fraudă

Conform studiului, BMW Seria 5 - 9,9%, Mercedes-Benz S-Class - 10,4%, BMW Seria 7 - 10,5% și Peugeot 508 - 10,5% au cele mai mici procente de manipulare a odometrului. Totuși, chiar și în cazul acestor modele, kilometrajul mediu redus variază între 83.000 și 105.000 km.

„Frauda cu odometrul este greu de probat, motiv pentru care escrocii se simt de neatins. Pentru a evita înșelăciunile, cumpărătorii trebuie să verifice istoricul mașinii. Uneori, chiar și actualul proprietar poate să nu fie conștient de o eventuală manipulare a kilometrajului”, explică Matas Buzelis, expert auto.

Analiza carVertical a fost realizată pe baza rapoartelor privind istoricul mașinilor achiziționate de utilizatori în perioada ianuarie - decembrie 2024. Datele provin din peste 900 de baze de date internaționale, inclusiv registre naționale, agenții de aplicare a legii, instituții financiare și portaluri auto.

Fraudele cu kilometrajul continuă să fie o problemă majoră, iar verificarea atentă a istoricului unei mașini rulate este esențială pentru evitarea înșelăciunilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării