Atelier de încondeiere a ouălor, desfășurat la Muzeul de Etnografie
Vopsirea ouălor de Paşte în Joia Mare este o datină respectată în fiecare an. Tradiţia este perpetuată şi la atelierul de încondeiere a ouălor pascale, organizat în săptămâna patimilor de Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.
Ghidaţi de meşterii populari, participanţii au avut prilejul să practice tehnici tradiţionale de încondeiere, să descopere motivele ornamentale şi simbolurile acestora, transmite Știri.md cu referire la Moldova 1.
Alexandru Blumeza împreună cu alţi colegi încerca să urmeze pas cu pas sfaturile meşterului. „Nu ştiam aşa metodă şi, dupa cum vedeţi, sunt impresionat şi foarte interesat!", a declarat Alexandru Blumeza, elev la Colegiul Naţional de Comerţ.
„O tradiţie care cred că trebuie să se păstreze, de aceea am ales să vin să încerc", spune Carolina Golban.
Procesul de încondeiere a început cu golirea ouălor de conţinut şi degresarea lor.
„Urmează încondeierea: primul strat de ceară pe albă, unde dorim ca desenul să rămână alb, apoi vopsirea de la culoarea cea mai deschisă până la negru. Desigur, la fiecare culoare urmează vopsirea, încondeierea cu chişiţa, un instrument special”, spune meşterul popular Irina Saviţkaia-Barghin.
„Este un proces dificil fiindcă am lucrat cu ceara, care este fierbinte, însa este ceva care ar trebui să cunoască o femeie", spune eleva Galina Vasilisa.
Ateliere de încondeiat ouă sunt organizate la muzeu de două decenii. „Materialele sunt oferite de Muzeu şi de doamna Savitkaia.
Toate ouăle ce vor fi încondeiate vor rămâne în muzeu şi vor deveni parte a patrimoniului muzeului”, spune directorul Muzeului Naţional de Etnografie, Petru Vicol.
Arta încondeierii ouălor este una răspândită şi străveche. Cea mai veche colecţie de ouă încondeiate datează cu anul 1906 şi poate fi văzută la Muzeul Naţional de Etnografie.