main logo
609

Astăzi este marcată Ziua Mondială a zonelor umede protejate, trei dintre care sunt în R. Moldova

Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată astăzi, ca urmare a adoptării la 2 februarie 1971 a Convenţiei Ramsar.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a zonelor umede protejateAstăzi este marcată Ziua mondială a zonelor umede protejate.

În prezent, în lume sunt înregistrate 2186 de zone umede cu habitat protejat la nivel internaţional, dintre care trei se află în Republica Moldova, transmite Moldpres.

Ţara noastră a ratificat Convenţia în anul 2000 şi gestionează trei zone Ramsar, cu o suprafaţă totală de circa 95 mii de hectare. Este vorba de zonele “Lacurile Prutului de Jos”, “Nistrul Inferior” şi “Unguri-Holoşniţa”. Acestea sunt protejate de stat, fiind la evidenţa specialiştilor biologi. Totodată, zonele au fost incluse în diverse proiecte internaţionale de conservare şi protejare a biodiversităţii.

În anul trecut, Guvernul de la Chişinău a aprobat decizia privind fondarea primei Rezervaţii a biosferei, creată în una din cele mai mari zone Ramsar din Europa, “Lacurile Prutului de Jos”. Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-R. Moldova “Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature”. Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia “Moldsilva”.

Victoria Covali, consultant la Serviciul regenerări, pază, protecţia pădurii, din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, a informat că crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior a fost susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. “Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidând implicarea comunitară în regiune”, a menţionat Victoria Covali.

Potrivit sursei citate, „Moldsilva” depune toate eforturile pentru a identifica surse de finanţare şi asistenţă din partea donatorilor străini, pentru a asigura continuitatea şi durabilitatea acestui proiect.

Conform specialiştilor, zonele Ramsar de pe teritoriul R. Moldova au o importanţă internaţională pentru  procesul de migraţie a păsărilor. În perioadele respective, numai prin Prutul de Jos trec peste 20 mii de păsări de apă, multe aparţinând familiilor rare. În total, habitatul zonelor Ramsar din R. Moldova este constituit din peste 300 de specii de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni.

Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost instituită la 2 februarie 1971 în oraşul iranian Ramsar. Comitetul executiv al Convenţiei Ramsar se întruneşte în fiecare an şi stabileşte planuri de acţiuni menite să menţină caracterul ecologic al acestor zone.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării