Aspecte privind cooperarea moldo-britanică, discutate la Serviciul Vamal
Aspecte privind cooperarea vamală moldo-britanică și perspectivele de interacțiune pe domeniile de interes comun au fost discutate de reprezentanții Serviciului Vamal în cadrul unei întrevederi cu atașatul vamal al Marii Britanii pentru Moldova, România și Ucraina, ofițer de legătură pe probleme de Criminalitate Fiscală din cadrul Ambasadei Britanice la București, Paul Hylands.
Potrivit Serviciului Vamal, la întrevedere a participat și reprezentantul Misiunii Înalților Consilieri UE (EUHLAM), Dorel Fronea, transmite Știri.md.
Discuțiile s-au concentrat pe aspecte privind stadiul actual al cooperării vamale moldo-britanice, dar și aprofundarea cooperării prin intermediul asistenţei administrative reciproce în domeniul vamal, axată pe contracararea infracţiunilor economice și a criminalității transfrontaliere.
Reprezentanții Serviciului Vamal au apreciat interesul manifestat pentru familiarizarea cu activitatea și rezultatele instituției în domeniul antifraudă, exprimând convingerea că această întrevedere va servi o oportunitate pentru dinamizarea cooperării vamale moldo-britanice și identificarea unor noi domenii de interes comun.
Totodată, în cadrul dialogului, au fost abordate și alte subiecte de actualitate, în special riscurile iminente de securitate la frontiere, în contextul regional, și necesitatea fortificării capacităților instituționale pentru contracararea traficului ilicit transfrontalier.
La rândul său, Paul Hylands a apreciat cooperarea eficientă cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precum și rezultatele înregistrate pe filiera combaterii traficului ilicit, exprimând deschiderea pentru acordarea asistenței administrative și operaționale în vederea avansării cooperării vamale bilaterale.
În acest sens, a fost remarcată buna cooperare prin intermediul ofițerului de legătură SELEC, prin care se asigură schimbul rapid de informații și o eficiență sporită a activităților operaționale comune și a investigațiilor speciale.
Un alt subiect al discuției a vizat consolidarea capacităţilor instituţionale ale Serviciului Vamal, prin valorificarea expertizei oferite de Marea Britanie, și anume realizarea unui schimb de experiență și bune practici în domeniul de aplicare a legii, implementarea instrumentelor de combatere a fraudelor vamale, activitatea operativă de investigații, analiza riscurilor etc.
La finalul întrevederii, părțile au apreciat întrevederea drept una foarte productivă și au convenit asupra continuării și extinderii cooperării instituite pe subiecte de interes comun.
Foto: Customs.gov.md