Asociația Judecătorilor cere șefei statului să nu promulge o lege
Asociația Judecătorilor din Moldova (AJRM) cere președintei Maia Sandu să nu promulge legea care include unele modificări cu privire la funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii și să o trimită Parlamentului pentru reexaminare.

AJRM a emis astăzi un comunicat prin își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care a fost adoptat, pe 10 iulie 2025, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor), prin care au fost operate, printre altele, modificări și la art. 5 alin. (1) din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), transmite Știri.md.
Mai exact, prin amendamentul propus de către deputata Veronica ROȘCA (nr. 24/03-191), a fost exclusă teza a doua din norma menționată, care prevedea că „Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales”.
În prezent, legea prevede că „președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales”.
Prin același amendament, a fost exclusă competența Adunării Generale a Judecătorilor de a ridica mandatele membrilor judecători în Consiliului Superior al Magistraturii, reglementată de art. 233 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 514/1995 privind organizarea judecătorească.
Asociația Judecătorilor se arată îngrijorată că amendamentul a fost înregistrat pe 9 iulie, iar proiectul de lege a fost adoptat în a doua lectură în ziua imediat următoare, 10 iulie 2025, fără consultarea prealabilă a sistemului judecătoresc sau a Consiliului Superior al Magistraturii.
Asociația consideră că această abordare legislativă contravine flagrant principiilor transparenței decizionale, consacrate prin Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, și se abate de la bunele practici naționale și internaționale privind consultarea efectivă a părților interesate.
Modificările vizând structura și funcționarea organului de autoadministrare judecătorească, dar și limitarea competențelor organului de autoadministrare judecătorească, adoptate în lipsa unui dialog instituțional autentic, aduc atingere principiilor constituționale ale separației puterilor în stat și subminează independența puterii judecătorești.
Asociația Judecătorilor reiterează importanța respectării procedurilor democratice, inclusiv a implicării active a reprezentanților puterii judecătorești în orice proces de reformă ce le vizează în mod direct activitatea. Numai printr-un astfel de demers pot fi menținute încrederea publicului în actul legislativ și echilibrul între puterile statului.
În acest context, Asociația Judecătorilor a solicitat public Parlamentului Republicii Moldova să respecte principiile legalității, transparenței și proporționalității în toate inițiativele legislative care afectează statutul și funcționarea autorităților judiciare.
De asemenea, AJRM i-a cerut Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să nu promulge proiectul de lege și să-l retrimită Parlamentului pentru reexaminare, astfel încât adoptarea documentului final să respecte procedura legislativă, transparența și dezbaterile publice.