main logo
1138

Asociația Istoricilor salută Adunarea Națională și face apel la prezență

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și un grup de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova susțin organizarea Adunării „Moldova Europeană” și fac apel către cetățeni ca să fie prezenți la eveniment.

Asociația Istoricilor salută Adunarea Națională și face apel la prezență

Aceștia fac apel la tineri, deoarece Adunarea este convocată în perspectiva vectorului de dezvoltare. Totodată, ei au venit cu mai multe propuneri care vor fi redactate într-un document, transmite Știri.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, a remarcat că asociația a făcut un demers la Președinție ca să aibă reprezentanți în comitetul de organizare a acestei adunări, dar nu a avut un feedback. În scrisoarea depusă a asigurat Președinția de sprijin în organizarea și desfășurarea acțiunii. El a spus că istoricii sunt dispuși ca prin dezbateri publice, articole de presă, emisiuni radio și TV să explice populației contextul în care a fost convocată adunarea și deciziile adoptate de precedentele adunări naționale, precum și oportunitatea, necesitatea și importanța convocării și susținerii preconizatei Adunări Populare.

Totodată, pentru o mai bună utilizare a potențialului intelectual al asociației și o mai bună coordonare a acțiunilor comune, solicită ca în componența comitetului organizatoric să fie incluși doi-trei reprezentanți ai asociației. Cu regret, spun ei, nu doar că nu au fost invitați în componența comitetului de organizare a adunării, dar nu au primit niciun răspuns din partea Președinției.

Ion Negrei, vicepreședintele asociației, spune că organizația vine cu mai multe recomandări în contextul evenimentului. Asociația consideră că cea mai bună formulă de organizare a întrunirii este „adunare națională, care pentru popor este o modalitate de exprimare a voinței naționale într-o problemă oarecare”. Adunările naționale au fost convocate mereu în momente critice. Astăzi, momentul critic fiind reprezentat printr-o agresiune a războiului hibrid pe toate dimensiunile sale. De aceea, convocarea unei adunări naționale de integrare europeană este binevenită.

Alecu Reniță, deputat în primul Parlament, consideră foarte important ca în rezoluția care eventual se va vota în cadrul adunării să fie incluse liniile directoare trasate de Declarația de Independență din 27 august 1991, deoarece statul are la bază acea declarație și toate legiuirile duc la evenimentele-cheie care au determinat destinul neamului românesc de pe ambele maluri ale Prutului. El mai spune că trebuie să se decidă nu doar securizarea spațiului informațional, dar ermetizat de propaganda rusă. În opinia sa, pe 21 mai va fi adunarea celor care vor România, UE și NATO.

Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament, consideră că lumea rusă și astăzi este prezentă între spațiul dintre Prut și Nistru, că nu s-a făcut nimic pentru excluderea ei de aici, iar cetățenii sunt victimele prezenței rusești aici. Fostul parlamentar își dorește ca Adunarea să decurgă reușit și să se ia în considerare ideile prezentate în cadrul conferinței.

Adunarea „Moldova Europeană” va avea loc pe 21 mai, în PMAN, cu începere de la ora 11:00.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării