Asociaţia drumarilor din R. Moldova, apel către conducerea țării
Asociaţiei drumarilor antreprenori din Moldova a făcut apel la conducerea de vârf a ţării, solicitând să amâne implementarea standardelor europene.
Motivul este că industria nu este pregătită să pună în aplicare noile cerinţe pentru asfalt şi materiale de construcţie specificate în Directivele europene, transmite Știri.md.
Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la agenţia Infotag, preşedintele Asociaţiei Boris Gherasim a declarat că cererile repetate ale lucrătorilor rutieri către Ministerul Economiei în această privinţă nu au produs niciun rezultat.
"Din această cauză, reabilitarea de primăvară a drumurilor încă nu este realizată în Moldova, deoarece întreprinderile nu produc asfaltul conform noilor standarde. Din acest motiv, fiecare gaură de la o zi la alta devine tot mai mare sau apar alte găuri mai mici, care în viitor vor necesita costuri mult mai mari pentru reparaţiile drumurilor", a spus el.
Un alt participant la conferinţă, preşedintele Asociaţiei inginerilor consultanţi Valeriu Severin, a spus că lucrătorii rutieri înţeleg importanţa tranziţiei la standardele europene.
"Tranziţia va îmbunătăţi calitatea renovării şi construcţiei drumurilor, care va dura mai mult. Dar acum industria este nepregătită pentru tranziţie şi, prin urmare, recomandăm prelungirea extinderii tranziţiei la standardele UE, pe care Moldova este obligată să le îndeplinească în temeiul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană", a spus el.
Pentru trecerea la standardele rutiere ale Uniunii Europene, conform estimărilor, vor fi necesari 100 de milioane de lei, care ar trebui alocaţi de către antreprenori. Adresându-se Parlamentului, preşedintelui şi guvernului, participanţii la conferinţa de presă au subliniat că în alte ţări, de exemplu, în România, statul a oferit sprijin financiar pentru o astfel de tranziţie, ceea ce nu se întâmplă în Moldova.
"În România vecină, termenele au fost amânate de două ori, în timp ce Polonia a amânat implementarea lor de trei ori", au specificat constructorii.
Boris Gherasim a spus că, din cauza perioadelor de nefuncţionare, peste 200 de specialişti au renunţat la contractele organizaţiilor de construcţie.
"Şi acest proces capătă amploare, deoarece oamenii au nevoie de câştiguri pentru a-şi întreţine familiile", a spus el.