main logo
4300

Apicultorii, alarmați: Producția mierii de salcâm a scăzut cu 90%

Lipsa precipitațiilor și înghețurile târzii din această primăvară au compromis grav producția de miere, avertizează apicultorii din Republica Moldova. Acum, mulți dintre ei sunt nevoiți să hrănească artificial albinele cu miere din rezerve proprii, zahăr și vitamine pentru a preveni pierderea stupilor.

Apicultorii, alarmați: Producția mierii de salcâm a scăzut cu 90%Imagine simbol

Ivan Rotari, apicultor din nordul țării, spune că frigul din lunile februarie, martie și aprilie a afectat în special salcâmul, o sursă importantă de nectar. „Am crezut că voi avea ceva producție, dar din păcate salcâmul nu ne-a dat nimic”, a declarat acesta, menționând pierderi de aproximativ 10-15 mii de lei, transmite Știri.md, cu referire la TV8.md. 

Problema este resimțită și de Andrei Zagareanu, care subliniază că o familie de albine are nevoie de circa 100 kg de miere pe an pentru a supraviețui. Din cauza lipsei nectarului, multe familii de albine s-au depopulat.

Potrivit Asociației Apicultorilor din Republica Moldova, cele mai afectate regiuni sunt nordul și centrul țării. „În anii buni, ramele erau pline și grele. Acum sunt aproape goale”, a declarat Ion Maxim, directorul executiv al asociației.

Președintele asociației, Andrei Zagareanu, a adăugat că până în prezent apicultorii nu au reușit să colecteze miere pură de salcâm, iar teiul, aflat în plină perioadă de cules, oferă doar 1-1,5 kg pe zi, cantități insuficiente pentru o recoltă satisfăcătoare.

Previziunile pentru a doua recoltă, cea de floarea-soarelui, sunt la fel de pesimiste, din cauza riscului reeditării secetei din 2024. Situația este similară și în alte țări europene și în SUA. În România, de exemplu, producția de miere a scăzut la jumătate față de media obișnuită. În aceste condiții, analiștii din domeniu prognozează o creștere semnificativă a prețurilor la miere pe fondul scăderii ofertei interne și a presiunii asupra importurilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării