main logo
4544

Apicultor: O familie de albine aduce un venit de cel puțin 3.500 de lei

Raionul Cahul este o zonă în care apicultura se poate dezvolta vertiginos, datorită florei și zonelor sale. Despre potențialul apiculturii în raionul Cahul am discutat cu Sergiu Pâslaru, un apicultor cu experiență

Apicultor: O familie de albine aduce un venit de cel puțin 3.500 de leiFoto: ziuadeazi.md

„Avem peste 20 mii hectare de păduri de salcâm, avem peste 20 mii hectare plantați cu floarea soarelui, 5 mii de hectare de rapița, Lunca Prutului  este o bază meliferă foarte bună. În apicultură, în raionul Cahul se poate de obținut rezultate, dar familii de albine avem de 7 ori mai puține decât avem nevoie pentru o astfel de baza meliferă” ne-a declarat domnul Pâslaru.

Totodată, acesta a menționat că în pierdere de la acest deficit de albini nu sunt doar apicultorii, dar și agricultorii, ori polenizarea bună a câmpurilor înseamnă pentru ultimii plus 60% la roadă, transmite Știri.md cu referire la Ziuadeazi.md.

Ce ține de venitul pe care poate să-l aducă un stup timp de un an, Sergiu Pâslaru ne-a declarat:  „Un apicultor, are venit de la un stup, în miere, propolis, polen și pastură, evident că depinde și de an și de măiestrie, dar un stup normal, sănătos anual  trebuie sa îi dea cel puțin 30 kg miere curată. 10 kg miere de salcâm și 20 kg miere de floarea soarelui, circa 3500 lei anual. Un stup poate să dea și 60 de kg, 70 kg de miere”.

Totodată, apicultorul a menționat că cine dorește să practice această îndeletnicire nu trebuie să tindă la 10 stupi ci la 30-40 de stupi, iar cantitatea de miere ar urma să ajungă până la 1 tonă.

„Nu avem nici un impediment, pentru a exporta mierea peste hotare. La noi nu este miere pentru export, firmele caută, dar ei nu o să vina la cei care au 50 de kg, dar măcar 500 kg. Moldova nu are cotă la export în UE. Câtă miere nu am produce noi, toata o ia Uniunea Europeana. Ucraina are cotă, la finale lunii februarie ei au îndeplinit deja cota, iar acum nu au unde o da” a mai adăugat domnul Pâslaru.

Pentru a deveni apicultor experimentat, spune domnul Pâslaru, este nevoie de circa 5 ani de zile, pentru a vedea toate etapele dezvoltării unei familii de albine, iar pentru începători, dacă treci un curs de apicultură și pe parcurs mai studiezi singur – o vară ar fi îndeajuns pentru a începe afacerea.

Sergiu Pâslaru ne-a mai declarat că cel mai mare plus al apiculturii este lucru în aer liber, în sânul naturii iar orișicine poate începe activitatea dată, chiar și dacă este angajat în câmpul muncii, ori 70% e lucru de week-end.

Reamintim că, Sergiu Pâslaru pregătește un curs practic gratuit pentru cei care vor să preia această ocupație.

La curs pot participa persoane cu vârsta de până la 40 de ani, care nu sunt angajați în câmpul muncii și nici nu își fac studiile.

Participanţii la curs vor primi zilnic un voucher de 5 dolari SUA pentru prânz şi transport, iar la sfârşitul seminarului o comisie va selecta 10 participanţi care vor primi gratuit stupi şi roiuri de albine la suma de 1500 dolari SUA pentru a iniţia o afacere.

Pentru a se înscrie la curs, doritorii sunt îndemnați să apeleze la numărul de telefon 069188332 (Sergiu Pâslaru), sau să participe la o sesiune de informare care va avea loc joi, 18 iulie în incinta Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM) Cahul: mun. Cahul, str. Ştefan cel Mare, 15. Pentru a se înscrie la curs este nevoie doar de buletinul de identitate.

Acțiunea a re loc în cadrul programului Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din raionul Cahul, un proiect pilot al Organizației Internaționale a Muncii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării