main logo
598

Apel către Guvernul de la Chișinău pentru salvarea râului Nistru

Mai multe organizații neguvernamentale de mediu au lansat un apel către Guvernul Republicii Moldova să nu semneze Acordul de funcționare a Nodului Energetic Novodnestrovsc, care prevede construcția de către Ucraina de noi hidrocentrale pe râul Nistru, atât timp cât nu există un studiu de impact asupra mediului.

Apel către Guvernul de la Chișinău pentru salvarea râului Nistru

Semnatarii solicită Guvernului să expedieze o scrisoare oficială Kiev-ului și să ceară respectarea angajamentelor asumate prin Convenția Espoo, care prevede că orice activitate sau orice modificare majoră a unei activități care face obiectul unei decizii a unei autorități competente în conformitate cu o procedură națională aplicabilă trebuie supusa unei evaluări de impact asupra mediului în context transfrontalier.

Într-o conferință de presă la IPN, organizațiile de mediu au avertizat că proiectul Ucrainei de extindere a sistemului hidroenergetic pune în pericol securitatea națională, deoarece 80% din apa potabilă a țării este asigurată de râul Nistru și, în acest caz,   aproximativ două milioane de oameni din Moldova riscă să rămână fără apă potabilă în câțiva ani.

Iuliana Cantaragiu, expertă la asociația obștească „Centrul Național de Mediu”, a menționat că acest apel survine în contextul în care Ucraina, prin ambasada acesteia la Chișinău, și-a anunțat intenția de extindere a nodului energetic și că acest proiect va fi realizat cu suportul financiar din partea Chinei. Extinderea sistemului hidroenergetic care a avut loc din anul 2002 până în anul 2015 a dus la faptul că a existat de mai multe ori secetă hidrologică, iar nivelul apei în Nistru scade sub nivelul minim de pompare, a remarcat Iuliana Cantaragiu.

Alecu Reniță președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, spune că realizarea acestui proiect va transforma râul Nistru într-o mlaștină și va afecta peste opt milioane de locuitori din ambele state: aproximativ șase milioane de ucraineni și două milioane de cetățeni din Republica Moldova, care în câțiva ani riscă să rămână  fără apă potabilă. Autoritățile ar trebui să conștientizeze pericolele care sunt pentru securitatea națională deoarece altă sursă de apă potabilă decât râul Nistru nu există în această regiune.

Potrivit lui Alecu Reniță, acest proiect este unul aberant deoarece presupune funcționarea a opt agregate de producere a energiei electrice, dublu față de capacitatea râului  Nistru. În prezent pe Nistru funcționează trei agregate care preiau practic toată apa din râul Nistru, iar în segmentul din Republica Moldova ajung aproximativ 130 metri cubi pe secundă, pe când necesarul ar fi 250- 300 de metri cubi pe secundă. Partea Ucraineană, pentru a asigura apă pentru celelalte cinci agregate ce urmează să fie puse în funcțiune, urmează să construiască încă  șase baraje de acumulare în amonte de actuala hidrocentrală. Această situație va duce ca, în câțiva ani, râul Nistru poate să devină o mlaștină.

Sergiu Ungureanu, expert în energetică, a menționat că, din punct de vedere financiar, realizarea proiectului dat nu este una viabilă, deoarece costul de construcție și de întreținere a hidrocentralelor este unul mult mai ridicat decât al altor metode de obținere a energiei, cum ar fi panourile solare și dispozitivele euliene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării