Apă potabilă de calitate pentru 300 de gospodării din Climăuții de Jos
Aproximativ 300 de gospodării din satul Climăuții de Jos, Șoldănești, beneficiază de apă potabilă de calitate, după ce a fost pus în funcțiune sistemul de alimentare cu apă.

Până în anul 2023, oamenii foloseau apa din fântânile pe care le aveau în gospodării, însă din cauza secetei, tot mai persistente în ultimii ani, dar și a poziției geografice, apa a început să dispară treptat. Astfel, nevoia de a construi un sistem de alimentare cu apă potabilă a devenit stringentă, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
Ion Costin din Climăuții de Jos, raionul Șoldănești locuiește în partea din deal a satului, unde alimentarea cu apă era o mare problemă. Bărbatul na povestit că folosește apa de la robinet pentru mai multe activități din gospodărie. Acesta a precizat că lipsa apei se resimțea de mult timp, însă în ultimii 10 ani situația s-a agravat.
„Apă e puțină și nu ne ajunge. Fântână este aproape. Două ierni am muncit la ea și am făcut. 16 metri am mers în pământ și restul 16 metri am săpat în piatră. A fost alunecare de teren și s-au dus apele în jos. Curg, însă puțin”, spune Ion Costin.
Și alți locuitori din Climăuții de Jos au spus că sistemul centralizat de aprovizionare cu apă a fost așteptat de mult timp.
„Apă este tot timpul, este o apă foarte gustoasă, este binevenită, pentru că la noi fântânile sunt foarte adânci și sunt mai rare în această mahală. Ei fiind tineri și construind casa, chiar au avut nevoie de această apă, care este foarte binevenită. Noi folosim apa la toate celea, și la mâncare, și la baie, și la mașina de spălat, chiar și la construcție am avut nevoie, că este fântâna mai departe și adâncă, chiar și la construcții”.
„Avem apă, suntem mulțumiți, dorim câte mai multe proiecte, drumuri să facă, să avem bune. La construcții mai mult am remorcă și aduc și de la izvor, că avem izvoare foarte bune, dar așa o folosim, e apă potabilă, la bucătărie, la baie. Lumea care are și animale o folosește. Noi nu avem nimic, am venit de peste hotare și ne-am grămădit acasă”.
Construcția apeductului era o necesitate stringentă, na declarat primarul localității, Sergiu Melnic.
„Au fost construiți 13 km de rețea de apeduct, au fost construite două castele de apă, a câte 50 de metri cub de apă, a fost forată o sondă artizană, a fost construit un sistem de alimentare cu energie electrică. Până la anul 2023, oamenii foloseau apa din fântânele de mină, pe care le aveau în gospodăria personală, dar an de an, în legătură cu situația care este în natură, cu seceta frecventă, apa a început să scadă din fântânele respective, de aceasta era nevoie de construit un sistem de alimentare centralizat cu apă”, explică Melnic.
În același timp, primarul a precizat că nu a fost atât de ușor să ducă la bun sfârșit construcția apeductului din motiv că localitatea se află între dealuri din piatră.
„S-a decis ca turnurile de apă să fie construite pe partea de sus a dealului, ca să asigure și o bună parte din satul care este amplasat în partea de sus. Pentru a ajunge de la sondă arteziană la turnurile respective, a fost o muncă enormă, deoarece trebuia să săpăm dealul acesta, care are o înălțime de 190-200 de metri. Practic este acoperit totul cu piatră. Așa că s-a lucrat manual. S-a depus o muncă enormă, dar până la urmă rezultatul a fost pe măsura așteptărilor”, mai spune edilul
Proiectul de aprovizionare cu apă a fost realizat prin intermediul Programului „Satul European”. Costul total al proiectului a fost de 9 milioane de lei. În localitatea Climăuții de Jos, raionul Șoldănești locuiesc aproximativ 1.300 de oameni.