main logo
6302

ANSP și Ministerul Sănătății au ajuns în atenția Consiliului Concurenței

La 28 iunie curent, plenul Consiliului Concurenței a dispus inițierea unei investigații cu privire la eventualele acțiuni anticoncurențiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ale Ministerului Sănătății. Astfel, Consiliul Concurenței urmează să verifice dacă prestarea serviciilor medicale de către ANSP pe piețe concurențiale nu distorsionează mediul concurențial normal.

ANSP și Ministerul Sănătății au ajuns în atenția Consiliului ConcurențeiImagine simbol

Agenția Națională pentru Sănătate Publică este o autoritate administrativă, care asigură supravegherea de stat a sănătăţii publice, inclusiv exercită controlul de stat în acest domeniu. Una dintre funcțiile Agenției este autorizarea sanitară de funcționare a întreprinderilor ce prestează servicii în domeniul sănătății publice, transmite Știri.md.

Consiliul Concurenței subliniază că, potrivit prevederilor Legii nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, ANSP poate presta și servicii în domeniul sănătăţii publice, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, conform tarifelor stabilite de către Guvern.

Totodată, conform informațiilor disponibile Consiliului Concurenței, ANSP prestează și alte servicii medicale pe piețe concurențiale, care ar depăși lista serviciilor prevăzute de Guvern. Astfel, Agenția a participat în cadrul mai multor proceduri de achiziții publice privind servicii de analize și investigații medicale, anunțate de instituții medico-sanitare publice din țară, în calitate de concurent direct al întreprinderilor, activitatea cărora se autorizează de către ANSP.

De menționat că, în cadrul investigației, reprezentanții Consiliului Concurenței vor verifica dacă prestarea unor astfel de servicii de către ANSP pe piețe concurențiale nu distorsionează concurența.

„Investigația a fost inițiată pe semnele încălcării art. 12 din Legea concurenței, care interzice orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor publice care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa, precum stabilirea de condiţii discriminatorii sau acordarea de privilegii pentru activitatea întreprinderilor, neprevăzute de lege.

Inițierea investigației nu presupune în mod automat constatarea vinovăției entităților vizate în săvârșirea unor acțiuni anticoncurențiale. Existența sau lipsa încălcărilor legislației concurențiale poate fi constatată doar ca urmare a finalizării procedurii de investigație”, se arată în comunicatul emis de Consiliul Concurenței.

Rezultatele investigației vor fi comunicate suplimentar, după adoptarea deciziei de către plenul Consiliului Concurenței.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării