main logo
709

ANSP: Daţi prioritate sănătăţii, utilizaţi raţional pesticidele

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) desfăşoară în această săptămână o campanie de informare a populaţiei cu genericul „Daţi prioritate sănătăţii, utilizaţi raţional pesticidele!”.

ANSP: Daţi prioritate sănătăţii, utilizaţi raţional pesticidele

Surse din cadrul ANSP au comunicat că în cadrul campaniei vor fi organizate mai multe activităţi cu implicarea publicului larg, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

În cadrul campaniei se prevăd: discuţii publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio şi TV, informaţii în presa scrisă, vor fi organizate concursuri şi lecţii în instituţiile de învăţământ gimnazial şi liceal, prelegeri în colectivităţile agricole privind promovarea utilizării raţionale a pesticidelor. 

Şefii Centrelor de sănătate publică teritoriale, prin intermediul specialiştilor secţiilor Protecţiei sănătăţii publice, în comun cu instituţiile de învăţământ şi mijloacele mass-media vor asigura informarea populaţiei despre efectele nefaste ale pesticidelor asupra stării de sănătate.

Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) sunt produse chimice utilizate pentru protecţia plantelor, prin nimicirea insectelor dăunătoare, agenţilor patogeni ai bolilor plantelor, buruienilor. Ele reprezintă o sursă de risc toxic din cauza acumulării în sol, plante şi în organism. 

Anumite pesticide nu pot fi degradate de către microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman şi de aceea se acumulează în organe, sol şi plante. 

În ultimul timp, în ţara se înregistrează tot mai multe produse de uz fitosanitar care prezintă un potenţial pericol asupra sănătăţii umane, dar utilizarea lor iraţională de către persoane care nu au pregătirea necesară poate duce la dereglări grave ale sănătăţii.

Potrivit datelor instituţiei, în ultimii trei ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicaţii acute neprofesionale exogene cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. 

Totodată, în anul 2018, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid, într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa, raionul Cantemir, a avut loc o intoxicaţie acută a şapte persoane, dintre care 3 copii, cu vârste cuprinse între 4-11 ani, şi-au pierdut viaţa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării