main logo
764

ANSP avertizează: Cetățenii să facă urgent vaccinul contra difteriei

Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează despre pericolul îmbolnăvirii cu difterie și îndeamnă cetățenii R. Moldova să se vaccineze urgent contra acestei boli.

ANSP avertizează: Cetățenii să facă urgent vaccinul contra difterieiFoto: superbebe.ro

Potrivit ANSP, cea mai mare îngrijorare o prezintă situația din Ucraina, unde pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie sunt înregistrate 21 de cazuri de difterie, transmite Știri.md

În Ucraina, există un pericol mare de răspândire a difteriei, deoarece nivelul cuprinderii cu vaccinări antidifterice este de 40-60%.

Totuși, autoritățile anunță că, în Republica Moldova, 90 – 95% dintre copii sunt deja vaccinați contra difteriei, însă adulții au fost revaccinați doar parțial, ceea ce sporește pericolul de răspândire a bolii.

Transmiterea bacteriei difterice toxigene de la bolnav sau purtător se realizează preponderent prin intermediul picăturilor respiratorii exteriorizate la respiraţie, tuse, strănut, mai ales în spaţii comune închise (locuinţe, cămine, instituţii de educaţie şi instruire, medicale, etc.). Transmiterea difteriei se poate realiza şi prin intermediul mâinilor şi obiectelor habituale murdărite cu mucusul eliminat din căile respiratorii ale bolnavilor/purtătorilor de difterie sau prin contact direct cu eliminările din ulcere, plăgi în cazul difteriei extrabucale.

Imunizarea contra difteriei este unica metodă sigură de prevenire a infecției. Tratamentul specific al difteriei, mai cu seamă în formele toxice cu afectarea miocardului, neuronilor, rinichilor, rămâne a fi dificil. Între 5 şi 10% din bolnavii prin difterie decedează. Vaccinarea este o măsură înalt eficientă de prevenţie a difteriei, reduce răspândirea acestei maladii şi numărul cazurilor de complicaţii grave, decese.

Imunizarea contra difteriei se efectuează gratuit copiilor şi adulţilor la medicul de familie. 

Vaccinarea antidifterică primară constă din administrarea a 3 doze de vaccin combinat cu conţinut de anatoxină difterică, la vârsta copilului de 2, 4, 6 luni şi o revaccinare la 22-24 luni. La copii se aplică revaccinări la vârstele de 7 și 15 ani. Adulții trebuie să primească revaccinări antidifterice o dată în 10 ani. 

Menționăm că difteria este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă, cauzată de bacteria difterică toxigenă Corynebacterium diphtheria. Se manifestă prin inflamaţie fibrinoasă pe mucoasa organelor afectate (amigdale, faringe, laringe, nas etc.) şi evidente simptome de intoxicaţie, cauzate de toxina difterică, care afectează inima (miocardită), sistemul nervos, rinichii şi glandele suprarenale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării