main logo
426

ANSA: Hrănirea porcilor cu iarbă verde, poate duce la îmbolnăvirea cu pestă porcină

Alimentarea porcilor cu iarba și cu fânul care au fost recoltate în acest an, poate duce la îmbolnăvirea animalelor cu pesta porcină africană (PPA).

ANSA: Hrănirea porcilor cu iarbă verde duce la îmbolnăvirea cu pestă

Despre aceasta au anunțat astăzi specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Specialiștii spun că cerealele pot fi utilizate doar după depozitare, pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare. Totodată, ei recomandă proprietarilor să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare care de asemenea pot determina îmbolnăvirea mistreților domestici cu virusul pestei porcine africane.

„Solicităm cetățenilor care merg la picnicuri, să nu arunce la întâmplare resturi culinare, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA. Cerem oamenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, se arată pe site-ul agenției.

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii ai căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile legii privind identificarea şi înregistrarea animalelor.

Potrivit ANSA, în acest an pesta porcină africană a fost depistată și în raionul Briceni. Focarul a fost localizat în fondul silvic Lipcani. Zona se va afla pentru o perioadă de 24 de luni sub monitorizare.

Un alt focar de pestă porcină a fost localizat în satul Bejghioz, raionul Briceni. Acesta a fost eradicat cu succes pe date de 16 mai curent.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină. Cel mai afectat este raionul Cahul – cu şapte focare, două sunt în raionul Cantemir și câte unul în raioanele Nisporeni şi Cimişlia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării