main logo
2498

Anomalie în Moldova: Copacii înfloresc la mijloc de octombrie

Vremea rece, urmată brusc de temperaturi calde, dar și de ploi, a zăpăcit unele soiuri de copaci și arbuști, care au început a înflori.

Anomalie în Moldova: Copacii înfloresc la mijloc de octombrieFoto: captură video

Astfel, la mijloc de octombrie, pe străzile din Capitală, dar și la Grădina Botanică pot fi admirați maci, lilieci și castani în floare, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Doctorii în știință vorbesc despre o anomalie ce apare pe fundalul schimbărilor climaterice. Și dacă pentru copacii decorativi, acest fenomen nu prezintă pericol, cei fructiferi riscă să înghețe, pentru că pierd din imunitate.

Un castan înflorește pe o stradă din sectorul Botanica, situat în preajma Grădinii Zoologice. Trecătorii, care-i observă florile, se uită mirați la ele. Și într-o curte de la Ciocana un fir de mac a dat în floare, chiar dacă aceste plante își deschid butonii în luna mai. 

Iar cine trece pe la Grădina Botanică din capitală va fi surprins să admire flori de liliac obișnuit care, la fel, înflorește primăvara.

„A fost o vară caniculară, ieșită din comun, în toată Europa. În Moldova – la fel. Și toamna e diferită. Totul s-a întors pe dos”, spune o locuitoare a Capitalei.

Doctorii în științe biologice de la Grădina Botanică explică aceste anomalii prin faptul că mugurii au fost derutați de schimbările bruște ale vremii.

„Din cauza că temperaturile s-au diminuat și au căzut precipitațiile parcă s-au trezit din somn și au început să apară florile. Vedeți la moment liliacul în floare care este o anomalie, ca un răspuns la stresul fiziologic”, spune Elizaveta Onica, doctor în științe biologice.

Și dacă fenomenul nu este periculos pentru copacii decorativi, în cazul pomilor fructiferi există anumite riscuri: „Acesta este un impact negativ mai mult asupra plantelor pomicole, fructifere, fiindcă înflorirea a doua oară duce ca toate substanțele hrănitoarea să fie utilizate din muguri florali pentru formarea florilor”, spune Elizaveta Onica.

Cu alte cuvinte, din cauza înflorii tardive, copacii riscă să înghețe la iarnă, pentru că-și pierd din imunitate. Potrivit specialiștilor, după anul 2000, astfel de fenomene se produc tot mai des, inclusiv în Republica Moldova.

Reamintim că în luna septembrie au mai înflorit vișinii, merii, cireșii, iar la sudul țării a înflorit și liliacul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării