main logo
3594

Angajații CFM nu au primit salariile de trei luni. Reacția instituției

Din nou probleme la „Calea Ferată din Mol­dova”, după ce mai mulți angajați nu și-au primit salariile de aproape trei luni.

Angajații CFM nu au primit salariile de trei luni. Reacția instituțieiFoto: Simbol

Într-o postare pe un grup de pe Facebook, un angajat CFM și-a arătat nemulțumirea față de autoritățile centrale care nu întreprind nicio măsură pentru a achita salariile angajaților de la „Calea Ferată”, transmite Știri.md.

„Alo, parlamentari, președinte, ați primit salariul pe luna septembrie? Probabil ați uitat deja de asta și vă rog să ne spuneți de ce voi ați primit salariul, dar feroviarii încă nu, în pofida faptului că nu încalcă contracte, că livrează totul la timp, că lucrează atât ziua, cât și noaptea, și dorm în frig”, a scris angajatul CFM.

De asemenea, acesta i-a întrebat pe miniștri, care primesc un salariu de circa 75.000 de lei, dacă dorm liniștiți știind că angajații CFM nu au primit lefurile de aproape trei luni.

„Cum vă ține și vă poartă pământul, cum dormiți, când știi că primești un salariu de 75.000 de lei, plus o grămadă de adaosuri, mașinile de stat vă transportă și vă aduc, vă protejează în detrimentul statului, iar noi nu putem obține banii noștri pentru luna septembrie?”, se mai întreabă angajatul CFM.

Contactat de Știri.md, directorul comercial al CFM, Dumitru Prohnițchi, a confirmat că întreprinderea înregistrează restanțe în ceea ce privește acordarea salariilor angajaților, dar a menționat că acest lucru se datorează scăderii volumului de mărfuri transportate, deoarece CFM este o întreprindere aflată în autogestiune.

Totuși, reprezentantul CFM a precizat că întreprinderea a început achitarea salariilor angajaților pentru luna septembrie, respectiv, restanțele sunt de două luni și nicidecum de trei luni cum susține angajatul întreprinderii în mesajul făcut public pe rețelele sociale.

„Lunar, CFM alocă 40 de milioane de lei pentru acordarea salariilor angajaților, dar din cauza faptului că transportăm mai puține mărfuri, noi înregistrăm aceste restanțe de pe urma cărora au de suferit angajații CFM”, a conchis Dumitru Prohnițchi.

Nu este pentru prima dată când între­prinderea de stat acumulează datorii la pla­ta salariilor.

În anii 2020 şi 2021, CFM a fost la un pas de faliment din cauza problemelor finan­ciare, iar angajaţii întreprinderii de stat nu şi-au primit salariile chiar şi o jumătate de an. Restanțele depășeau suma de 150 de milioane de lei. Pentru că nu și-au ridicat salariile de luni bune, feroviarii au ieșit de mai multe ori la protest, blocând chiar și circulația trenurilor.

Un raport al Comisiei speciale crea­te atunci de Parlament pentru a investiga situația arăta că, în ultimul deceniu, „Calea Ferată din Moldova” a fost delapidată de peste un miliard de lei. Datoriile s-au acu­mulat după o serie de furturi de motorină, dar și de cheltuieli nejustificate.

În luna septembrie, „Calea Ferată a Moldovei” avea restanțe la salarii de 44 de milioane de lei pentru lunile iulie și august.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării