Angajarea, o provocare pentru persoanele cu dizabilități: Istoria unei tinere
Doar 17,5 la sută dintre persoanele cu dizabilități din Republica Moldova sunt angajate, conform datelor Biroului Național de Statistică. Rata scăzută se datorează barierelor structurale, accesului limitat la educație, infrastructurii inaccesibile și reticenței angajatorilor.

Totuși, exemplul Iulianei Tabacari, o tânără în scaun cu rotile angajată cu sprijinul organizației „MOTIVAȚIE”, arată că schimbarea este posibilă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Asistență în angajare: cum ajută Asociația „MOTIVAȚIE” tinerii cu dizabilități
Serviciul de angajare asistată oferit de Asociația „MOTIVAȚIE” din Republica Moldova contribuie esențial la integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități, în special a tinerilor cu vârste între 16 și 40 de ani, care se confruntă cu obstacole majore în accesarea pieței muncii. Cu ajutorul specialiștilor, aceștia sunt ghidați în identificarea competențelor proprii, redactarea CV-ului, pregătirea pentru interviuri, dar și în relaționarea cu angajatorii. Concomitent, companiile sunt informate despre drepturile persoanelor cu dizabilități și sprijinite să creeze locuri de muncă adaptate, a menționat într-un interviu pentru Radio Moldova, specialista în relații publice a Asociației, Victoria Boțan.
„Odată ce o persoană cu dizabilități este angajată și integrată corespunzător, ea devine adesea o sursă de inspirație pentru colegi. Cu sprijinul potrivit, acești oameni își pot demonstra pe deplin abilitățile și pot deveni profesioniști valoroși în diverse domenii. Un exemplu elocvent este Iuliana, pe care am cunoscut-o în 2005, pe când avea 17 ani. A participat la un program de viață independentă organizat de asociația noastră, unde a cunoscut pentru prima dată alte persoane cu dizabilități care erau complet independente”, susține Victoria Boțan.
În ultimul an, 53 de persoane cu dizabilități au fost angajate pe piața liberă a muncii, șapte au fost sprijinite să revină la studii, iar 126 de angajatori au fost contactați pentru a oferi locuri de muncă, mai afirmă Victoria Boțan.
„Accesibilitatea vizează nu doar persoanele cu dizabilități, ci și pe cele cu mobilitate redusă – persoane în vârstă, sau cu afecțiuni temporare. Creșterea numărului de persoane angajate se datorează și faptului că mai mulți oameni cunosc acum mai bine drepturile lor și sunt motivați să-și caute activ un loc de muncă, inclusiv apelând la serviciile noastre”, a adăugat ea.
Povestea Iulianei Tabacari: de la barierele din școală la o carieră într-o companie de telecomunicații
Un exemplu elocvent este cel al Iulianei Tabacari, o tânără cu paraplegie inferioară care cu sprijinul asociației, a devenit lider de inițiativă în Hâncești și, ulterior, a fost angajată într-o companie de telecomunicații, astfel fiind independentă financiar și activă social.
Iuliana spune că primul loc de muncă l-a obținut în 2016, și nu a fost deloc ușor, iar principalele bariere pornesc încă de pe băncile școlii, unde infrastructura nu este adaptată elevilor cu dizabilități.
„În cazul meu, angajatorul a mers în întâmpinarea mea, a văzut CV-ul și a fost un plus faptul că am fost activă în diverse proiecte sociale alături de Asociația „Motivație”. Am acumulat experiență și mi-am format abilități relevante pentru angajare. Astfel, angajatorul nu a pus accent pe lipsa studiilor superioare, ci pe ceea ce știam să fac și pe implicarea mea activă.Lucrez de acasă, dar merg și la birou — infrastructura este complet adaptată: băile, ușile, spațiile comune. Când am văzut pentru prima dată toate aceste condiții, am fost impresionată: „Wow, chiar e posibil ca totul să fie accesibil?”, a mai spus Iuliana.
Apelul tinerei către autorități
Tânăra face apel la autorități să prioritizeze accesibilitatea în instituțiile de învățământ și în orașele mici. În prezent, spune ea, în lipsa unor locuri de muncă adaptate, multe persoane cu dizabilități din raioane sunt nevoite să lucreze de acasă, în domenii precum handmade.
„Autoritățile trebuie să se gândească la sprijinirea persoanelor cu dizabilități nu doar la etapa de angajare, ci încă din perioada educației. Totul pornește de acolo. Dacă ai acces la educație, ai șanse să visezi mai departe, să-ți propui obiective și să mergi înainte cu încredere. În Chișinău sunt cele mai multe joburi accesibile pentru persoanele cu dizabilități. În raioane sau sate, situația este mult mai dificilă”, adaugă tânăra.
Iuliana locuiește acum în Chișinău și visează să călătorească singură cu trenul.
„Acum locuiesc singură, sunt independentă, și mă gândeam să văd cât de accesibile sunt trenurile. Mi-ar plăcea să călătoresc singură. Mă bucur că lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani, încet-încet, se fac pași înainte. Este un progres lent, dar vizibil — în direcția bună: mai multă accesibilitate și mai multe oportunități”, a punctat Iuliana Tabacari.
Guvernul promite sprijin financiar crescut pentru adaptarea locurilor de muncă și a instituțiilor educaționale
Angajatorii pot primi compensații pentru cheltuielile necesare adaptării spațiului de lucru, achiziționării de echipamente sau tehnologii asistive, sau pentru alte modificări necesare pentru ca persoana cu dizabilități să poată lucra eficient.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că, începând cu 2026, Guvernul va tripla, prin Planul de Creștere pentru Moldova, resursele financiare destinate angajatorilor în scopul adaptării locurilor de muncă la necesitățile persoanelor cu dizabilități. Așadar, chiar dacă se înregistrează o creștere modestă de la 14 la 17 % în rândul persoanelor angajate, este evident că trebuie să continue să depună eforturi substanțiale, a adăugat oficialul.
„De multe ori, lipsa resurselor face ca persoanele cu dizabilități să nu-și poată dezvolta competențele necesare și, astfel, să nu beneficieze de burse de studii, deoarece instituțiile respective nu sunt, din păcate, complet incluzive. Mobilizăm resurse și realizăm audituri de accesibilitate, pentru ca, în viitorul apropiat, o persoană cu dizabilități care dorește să urmeze cursuri de informatică sau contabilitate să o poată face pe deplin”, a subliniat Alexei Buzu.
În plus, autoritățile vor colabora cu instituțiile educaționale pentru a le face accesibile, dotate cu echipamente moderne și potrivite pentru diverse tipuri de dizabilități. În Republica Moldova sunt aproximativ 162 de mii de persoane cu dizabilități.