main logo
4022

Anatolie Nosatîi: Mobilizarea totală este un scenariu foarte complicat, nu cred să ajungem până la el

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, susține că autoritățile continuă să monitorizeze situația în contextul incintelor de luni, însă spațiul aerian al R. Moldova rămâne în continuare deschis. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV.

Anatolie Nosatîi: Nu cred să ajungem până la mobilizarea totală

De asemena, ministrul Apărării susține că în cazul unor amenințări „Armata Națională este pregătită pentru a răspunde la provocări cu caracter militar”, iar mobilizarea totală este un „scenariu foarte complicat”, la care, Anatolie Nosatîi crede că „nu ajungem”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

„Accidentul de astăzi este un caz foarte grav, care demonstrează încălcarea hotarelor R. Moldova. Este un act de sfidare a neutralității R. Moldova. (…) Colegii s-au întrunit (în cadrul ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian n. red.) pentru a vedea care sunt riscurile la securitatea aeronautică. Actualmente, monitorizăm mai departe situația, dar spațiul aerian al R. Moldova rămâne în continuare deschis”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

De asemenea, ministrul Apărării a explicat în ce situație ar puntea avea loc mobilizarea în R. Moldova.

„Mobilizarea este un proces destul de complicat și nu se anunță la o oarecare schimbare a situației. Trebuie o analiză mai detaliată și dacă într-adevăr este necesar se va face mobilizare parțială cu scopul pregătirii și sporirii capacității armatei de a răspunde la provocări. (…) Rezerva de mobilizare depinde de scenarii, de posibile acțiuni, sunt diferire planuri care ar permite mobilizarea anumitor componente și număr de efectiv.

(…) Mobilizarea totală este un scenariu foarte complicat, nu cred să ajungem până la el. Rezervă este suficientă pentru îndeplinirea misiunilor. (…) În armată actualmente avem circa 6 mii de militari, 2 500 sunt militari în termen, restul sunt militari prin contract. (…) Pentru cei (militarii n. red.) care sunt în serviciu, avem (echipament militar n. red.) necesar”, a menționat ministrul Apărării.

Potrivit Ministerului Apărării, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. Localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, subliniază autoritățile de la Chișinău. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura R. Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, precizează Ministerul.

Ministerul Apărării mai menționează că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime.

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu acest caz.

„Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se arată în mesajul publicat de MAEIE.

R. Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. 

Totodată, în legătură cu atacurile rusești din această dimineață, 10 octombrie, asupra regiunilor ucrainene, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că personalul Ambasadei R. Moldova la Kiev se află în siguranță, iar misiunea diplomatică rămâne în legătură cu autoritățile din Ucraina.

În noaptea de duminică spre luni, 9 octombrie – 10 octombrie, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Astfel, autoritățile ucrainene au raportat explozii puternice în Zaporojie, Slaviansk, Dnipro, Lvov, Kiev, Ternopil și Jîtomîr.

Pe fondul multiplelor explozii din Kiev și din alte orașe ucrainene, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „Rusia încearcă să anihileze Ucraina”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării