Ana Revenco spune că nu este nevoie de Pre-Vetting la Poliție
Introducerea unor proceduri de Pre-Vetting sau de Vetting pentru polițiști și angajații Ministerului de Interne similare celor aplicate de autorități în sistemul judecătoresc și Procuratură nu este necesară, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco, într-un interviu Europei Libere.
![Ana Revenco spune că nu este nevoie de Pre-Vetting la Poliție](https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/809x456/e0f9234acaf5fb30300251460cf6f2e1.jpg)
Revenco a explicat că șefii principalelor subdiviziuni ale Poliției au fost deja schimbați, iar schemele de corupție practicate în trecut ar fi combătute, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Ministra a spus că, pe lângă înlocuirea unor șefi care activau în cadrul Poliției, alți funcționari despre care se credea că ar fi fost implicați în scheme de corupție au plecat singuri din sistem pentru a nu fi deferiți justiției.
„Mai mulți foști angajați din sistemul afacerilor interne au fost vizați în dosare privind acte de corupție, astfel că au fost inclusiv predați justiției și are loc în mod foarte activ examinarea acestor cauze, care actualmente sunt pe rol”, a spus Ana Revenco.
Europa Liberă a inițiat un demers pentru a afla exact câți polițiști sau foști polițiști au fost deferiți justiției de la preluarea mandatului de ministră de către Revenco și vom reveni cu aceste date pe măsură ce le obținem.
SIS cere competențe noi pentru a proteja alegerile de ingerințe străine
În interviu, Revenco a mai spus că ministerul său a introdus propriile filtre de integritate pentru oricine este propus pentru o anumită funcție, iar candidații sunt verificați „din perspectiva riscului de comportament coruptibil”.
„Desigur că este loc și de mai bine. De aceea, suntem implicați în discuții și cu Ministerul Justiției, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție în ceea ce privește modificarea cadrului legal național privind prevenirea și combaterea corupției”, a spus Revenco.
O procedură de Pre-Vetting, prin care o Comisie compusă din experți din afara sistemului au verificat averile și interesele judecătorilor care candidează la funcții în Consiliul Suprem al Magistraturii, a fost introdusă anul trecut.
Majoritatea judecătorilor verificați nu și-au putut justifica averile în fața Comisiei compuse din experți locali și străini.
Comisia Pre-Vetting urmează să verifice și candidații la funcții de membri în Consiliul Suprem al Procurorilor. Planul guvernării PAS este să verifice ulterior averile și interesele tuturor demnitarilor din sistemul judecătoresc sau al Procuraturii chiar dacă nu candidează la funcții noi.
Această procedură de Vetting ar trebui să înceapă cu judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ). În urma anunțării acestor planuri, 20 de judecători ai CSJ și-au anunțat demisia, fără a explica motivele.