main logo
2012

Ambulanțe GAZ: Cine a câştigat contractul de 51,5 milioane de lei

Primele 10 ambulanțe noi, din totalul de 69 procurate, pentru serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească au ajuns în țară, iar până la finele lunii mai urmează să fie livrate și alte 59.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Necesarul de ambulanţe noi este de 450 de unităţi

„Unităţile de transport sanitar sunt de producție rusească și corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar aparatajul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel. Aceasta este doar o prima etapă de modernizare a asistenței medicale de urgență prespitalicească", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Acesta este însă doar începutul. Or necesarul de ambulanţe noi este de 450 de unităţi, susţine Alexandru Ghidirimschi, vicedirectorul IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMUP).

„Actualmente parcul de autosanitare al CNAMUP este completat cu 295 ambulanțe funcționale, anii de fabricație 1996-2013. Majoritatea autosanitarelor (peste 80%) sunt cu uzura de 100%. Primul pas pentru reînnoirea parcului auto a fost făcut în 2017 prin inițierea procedurii de achiziționare a 69 ambulanțe de tip ”B”, care conform contractului încheiat, vor fi livrate pînă la 15 mai 2018", a declarat oficialul în cadrul unei şedinţe a instituţiei, citează Mold-Street.

Guvernul a mai alocat 273 de milioane lei 

Aşa că în acest an, Guvernul a anunţat că va aloca 273 milioane lei pentru achiziționarea a încă 168 de ambulanțe, inclusiv 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor).

"Odată cu reînoirea parcului de ambulanțe a asistenței medicale de urgență va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților", susţine Ministerul Sănătăţii.

Cine este furnizorul

Noile ambulanţe au fost fabricate la uzina GAZ din Federația Rusă, ce aparţine grupului Basel (Basic Element) controlat de oligarhul rus Oleg Deripaska (ce se află în lista neagră de sancţiuni a SUA)În consecință achiziția a generat mai multe reacţii negative, dar şi semne de întrebare.

Compania din Moldova care le-a importat şi livrat Serviciului Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească este Autoritate Grup SRL, înregistrată oficial în satul Coşniţa, Dubăsari, dar cu oficiul în capitală. Firma are un capital social de 5.400 lei şi doi asociaţii cu câte 50%: Vasile Cucu din Moldova şi Aygar Necati din Turcia.

Compania a câştigat în decembrie 2017, licitaţia organizată de AMUP privind livrarea a 69 de ambulanţe la un cost total de circa 45 de milioane lei. În martie 2018, însă a mai fost organizată o licitaţie de majorare a valorii contractului cu 6,5 milioane lei, arată datele oficiale. În consecinţă costul acestora a urcat la 51,5 milioane lei, sau 746.300 lei de bucată.

Vasile Cucu, Vicedirector logistică la Serviciul Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească spune că majorarea s-a datorat deciziei de a cumpăra ambulanţe cu tracţiune integrală pe toate cele patru roţi. 

„Aceste maşini sunt destinate localităţilor rurale şi am decis să majorăm valoarea contractului ca să putem achiziţiona ambulante cu tracţiune integrală. Legea permite majorarea cu circa 15% a valorii contractului", a precizat managerul.

Referitor la faptul că numele său coincide cu cel al unuia din fondatorii firmei Autoritate Grup SRL, Vasile Cucu a precizat că e o simplă coincidenţă şi că nu are nici-un grad de rudenie.

„Pentru a preveni apariţia unor semne de întrebare eu chiar m-am retras din grupul de lucru şi nu am participat la procedurile de achiziţie", a mai afirmat vicedirectorul pentru logistică. 

Contracte totale de circa 77 milioane lei

De notat că Autoritate Grup a câştigat în ultimii cinci ani peste 40 de contracte în valoare totală de 76,8 milioane lei, majoritatea medicamente şi utilaj medical, dar şi de produse agroalimentare şi chiar a figurat ca exportator de produse agricole în Rusia, 

Vasile Cucu, directorul companiei spune că aceasta a ajuns în listă din întâmplare, fără a fi depusă vreo solicitare în acest sens la ANSA sau Serviciul fitosanitar rus. "Nu am exportat niciodată fructe sau legume în Rusia", a afirmat acesta.

Cât despre faptul că ambulanţele sunt de producţie rusească managerul a spus că doar şasiul este de la uzina Gaz şi e de marca Sobol.

"Este eronat ceea ce se vehiculează. Automobilul a trecut procedura de conversie în unitate medicală la o altă întreprindere, - Promtech, tot din Federaţia Rusă. Tot utilajul medical corespunde celor mai înalte standarde internaţionale de siguranţă, şi acolo sunt aparate de producţie niponă, coreană, italiană etc. În plus pot spune că însăşi utalajul medical poate costa chiar mai mult decât şasiul", a declarat pentru Mold-Street, Vasile Cucu.

El  a mai spus că firma pe care o conduce este obligată prin contract să ofere garanţie de doi ani pentru aceste automobile.

Cât despre faptul că datele Serviciului Fiscal de Stat arată că firma ar avea restanţe la buget, managerul a spus că ar putea fi o eroare, pentru că toate plăţile sunt făcute la timp şi dacă ar fi o aşa situaţie compania nici nu ar fi fost admisă la licitaţie.

Noi puncte de asistenţă medicală urgentă

Menționăm că, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost fondat în anul 2015, are cinci stații de asistență medicală urgentă din țară: ”Nord”,”Centru”, ”Chișinău”, ”Sud” și ”UTA Găgăuzia” și are ca misiune oferirea serviciilor medicale urgente de calitate oferă servicii medicale de urgență celor 3.55 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop.

Centrul are 92 de Puncte de Asistenţă Medicală Urgentă (PAMU)  ce oferă servicii medicale pentru cele 1.600 de localităţi. 

În anul 2018 se preconizează de a deschide noi Puncte de Asistenţă Medicală Urgentă (PAMU) în localitățile Brănești, raionul Orhei, Grozești, raionul Nisporeni și Pripiceni, raionul Rezina.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării