main logo
991

Ambasador: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de italieni

Cum au trecut italienii de la monarhie la republică, cum „s-au cucerit” reciproc italienii și moldovenii în timp, cum se apreciază aceștia unii pe alții astăzi, cum ajung moldovenii să primească pensie italiană vom afla în interviul de mai jos.

Ambasador: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de italieni

Totodată aflăm cum fac afaceri în Italia 5.000 de antreprenori moldoveni, cum se simt businessmenii italieni în Moldova, de ce vine peste două zile în Moldova șeful Statului Major al Apărării Italiene, ce are de învățat cultura moldovenească de la cea italiană care, pe lângă efectele spirituale directe, mai produce și circa 250 miliarde euro anual?

Despre aceste și alte teme -  în interviul acordat lui Valeriu Vasilică de către E.S. 

Ambasadoarea Italiei Valeria Biagiotti cu ocazia celei de 72-a aniversări a Republicii Italiene.

- Pentru început, vă rog, o scurtă incursiune istorică – de unde se trage aniversarea a 72 a Republicii Italiene?

- Prin Ziua noastră Națională ne amintim de 2 iunie 1946 – data referendumului, care a avut loc la scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial și prin care majoritatea italienilor au optat pentru nașterea unei Republici. Până atunci, Italia era de fapt o monarhie.

- Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile în relațiile moldo-italiene de astăzi, cred că avem nevoie să mai rămânem un pic în arealul istoric: Cândva demult, romanii, strămoșii direcți ai italienilor de astăzi, au cucerit teritoriile pe care trăiesc moldovenii de astăzi. Dar a fost o cucerire cam stranie, într-un fel, pentru că este o cucerire cu care cuceriții au ajuns să se mândrească. „De la Rîm (de la Roma, adică) ne tragem” – scriau cronicarii noștri încă multe sute de ani în urmă. Iar împăratul roman Traian, cuceritorul, este descris în operele noastre de artă drept model de bărbăție și patriotism. Se pare că asistăm acum la un fel de „cucerire inversă”, dacă poate fi numită așa marea migrație a cetățenilor Republicii Moldova în Italia pe parcursul ultimilor două decenii și ceva. Nu vorbim acum despre motivele acestei migrații, ci despre cum sunt priviți și cum sunt primiți moldovenii noștri în Italia de astăzi?

- Cetățenii moldoveni stabiliți în Italia sunt, în general, bine integrați și apreciați de populația italiană. Aproape 70% din aceștia sunt femei, angajate preponderent în domeniul asistenței persoanelor în vârstă și bolnave, transmite IPN.

În același timp, este în continuă creștere numărul antreprenorilor moldoveni, care au ajuns la cifra de 5.000, ce activează îndeosebi în sectorul construcțiilor, comerțului și al transporturilor. Integrarea progresivă are loc pe toate direcțiile. De exemplu, în 2015 s-au înregistrat 781 căsătorii între italieni și moldoveni, 95% din cazuri fiind între bărbați italieni și femei moldovence.

- Pe de altă parte, sunt destul de mulți și italienii care locuiesc acum în Republica Moldova, comparativ cu aceleași două decenii și ceva în urmă. Cum se simt italienii stabiliți cu munca și cu traiul în Moldova?

- În Moldova sunt circa 500 italieni înregistrați oficial, la care se adaugă toți cei care fac naveta între Italia și Republica Moldova, inclusiv datorită conexiunilor frecvente ce unesc Chișinăul de principalele orașe italiene, în special cele din nord.

Italienii care s-au mutat aici, au făcut această alegere din motive familiale sau profesionale. Într-adevăr, oficial sunt înregistrate peste 1.300 întreprinderi cu capital italian sau mixt moldo-italian, chiar dacă o parte din ele nu mai sunt active.

Cei care vin aici din motive familiale și au, prin urmare, o legătură cu societatea moldovenească, la fel ca și ceilalți, nu au probleme să se simtă aici acasă, datorită apropierii lingvistice și ospitalității poporului moldovenesc. De asemenea, asistăm la un fenomen în creștere de cetățeni italieni, care se transferă în Moldova odată ieșiți la pensie, la fel ca și în alte țări, cum ar fi Portugalia, din considerentul costului de viață mai mic decât în Italia.

- Vă rog sa va referiți aparte la italienii cu afaceri în Republica Moldova: cum apreciază condițiile în care își desfășoară business-ul aici la noi?

- Cu certitudine, în ultimii ani am observat o îmbunătățire a mediului de afaceri și a atractivității Republicii Moldova din punct de vedere al investițiilor, datorită inovațiilor importante, cum ar fi crearea zonelor economice libere și reducerea numărului de autorizații necesare pentru începerea unei activități. După cum s-a semnalat și reamintit în repetate rânduri de către Autoritățile europene, există în continuare unele deficiențe critice legate de domeniul justiției și de corupție. 

- Un observator atent își poate da seama că Ambasada Italiei se îngrijește, poate mai mult decât alte ambasade acreditate la Chișinău, de mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. De ce Italia, ce interese și capacități deosebite are în acest sens?

- Italia este unul dintre principalii parteneri economici și comerciali ai Republicii Moldova și, prin urmare, este interesată de orice inițiativă, menită să îmbunătățească climatul de afaceri. În plus, după cum arată și istoria Uniunii Europene, care a început odată cu crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, realizarea intereselor economice, în scopul garantării unei creșteri a nivelului de viață al populației, reprezintă un prim pas important în atingerea unei convergențe politice mai mari.

Cred că Vă referiți, în mod specific, la participarea Ambasadei, împreună cu Camera de Comerț moldo-italiană, la Programul Națiunilor Unite (UNDP) de Susținere a Măsurilor de Promovare a Încrederii, menite să mărească gradul de încredere în rândul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, prin consolidarea colaborării între agenții economici și îmbunătățirea nivelului de angajare a forței de muncă și a nivelului de trai.

După cum știți, în acest an Italia deține și Președinția OSCE. Prin urmare, muncește activ, prin intermediul Reprezentantului Special Franco Frattini, la promovarea progreselor în procesul de reglementare transnistreană. Chiar acum câteva zile, a avut loc la Roma reuniunea fructuoasă în formatul 5+2, la care am avut onoarea să particip și eu și care s-a încheiat cu angajamentul de a realiza, până la sfârșitul acestui an, toate aspectele ce țin de „pachetul din opt puncte”. Considerăm că acest rezultat este unul foarte încurajator.  

- Ar fi corect să afirmăm că Italia este și un reprezentant neoficial, sau poate oficial, al NATO în Republica Moldova în sensul colaborării în domeniul securității internaționale? Concluzia vine și din rolul de gazdă sau de partener special pe care îl are Italia pentru misiunile moldovenești de menținere a păcii a Forțelor din Kosovo (KFOR). De asemenea, Italia este printre puținele țări care a oferit, recent, Armatei Naționale un lot de echipament și tehnică militară. Care este interesul Italiei în acest domeniu?

- Italia este încântată să găzduiască și să contribuie la prezența unui pluton de soldați moldoveni în cadrul grupării de forțe multinaționale Vest (Multinational Battle Group West) a misiunii KFOR în Kosovo, comandată de aceasta. Apreciem și susținem voința Moldovei de a contribui la stabilitatea și securitatea în Europa. Chiar pe 8 iunie curent va veni în Moldova Șeful Statului Major al Apărării Italiene pentru a participa la ceremonia de plecare a unui nou contingent de soldați moldoveni. Iar recenta donare de echipament militar pentru armata Moldovei reprezintă încă un gest al colaborării progresive.

Aș vrea, cu această ocazie, să mai menționez colaborarea ce există între cele două Forțe ale Carabinierilor moldoveni și italieni, care au condus la numirea unui ofițer de legătură italian, Colonelul Mauro Conte, în calitate de consilier al Comandantului General al Trupelor de Carabinieri din Moldova.

Au fost întreprinse numeroase inițiative, inclusiv cursuri și vizite de studiu pentru a susține carabinierii moldoveni în procesul de reformă și modernizare a propriei structuri.

În fine, sunt foarte mulțumită că am putut contribui la organizarea unui curs de limbă italiană pentru 35 carabinieri moldoveni, care va duce la o colaborare și mai strânsă.

- Dacă de acest gen de sprijin italian pot beneficia doar anumite cercuri de oameni din Republica Moldova, iată că, recent, a fost parafat un acord între țările noastre care se poate referi la cercuri foarte și foarte largi. Conform acestui acord, moldovenii care muncesc în Italia vor putea beneficia de pensii din partea statului italian. Care este interesul statului italian în acest caz, pentru că aceasta presupune niște cheltuieli suplimentare pe care statul italian a putut să nu le facă?

- Acest acord este, cu siguranță, un pas foarte important, fiind și primul acord în domeniu parafat de Italia după mulți ani. El vine să demonstreze încă o dată importanța pe care o atribuim relațiilor între cele două State și rolului pozitiv, pe care Comunitatea moldovenească îl are în Italia.

Este, printre altele, un acord menit să faciliteze mecanismele deja existente, datorită cărora nu doar moldovenii ce rămân în Italia, dar și acei care revin în Republica Moldova pot deja beneficia de o pensie italiană chiar dacă au plătit contribuții doar câțiva ani.

Această măsură, utilizată frecvent de cetățenii moldoveni care revin în țara lor de origine, permite păstrarea acelor drepturi acumulate în timpul activității de muncă, chiar și în cazul unor perioade scurte de contribuție. Din acest motiv, este foarte important ca muncitorii moldoveni în Italia să fie înscriși în sistemul italian de asigurări sociale.

- Ambasada Italiei are o arie foarte largă de preocupări în domeniul culturii în Republica Moldova, de ce?

- Cultura este un factor de integrare extraordinar, mai ales într-un context de apropiere culturală și lingvistică puternică, precum cea care caracterizează Țările noastre. Din acest motiv, am promovat multe inițiative în acest sens, inclusiv pentru a răspândi și mai mult cunoașterea limbii italiene în Moldova.

Printre cele mai recente inițiative, țin să menționez donarea către Biblioteca Națională din Moldova a peste 1800 volume în limba italiană, ce provin dintr-o donație privată.

Promovarea culturii italiene înseamnă, de asemenea, valorizarea conceptului de „Viață în Stil Italian” și a sectoarelor de excelență, cum ar fi bucătăria italiană și designul, care s-au tradus prin organizarea Săptămânii Bucătăriei Italiene și a Zilei Designului Italian. Sunt ocazii importante inclusiv pentru a promova economia și excelențele noastre.  

- Republica Moldova este printre puținele țări din lume care are o sărbătoare a limbii naționale. Dar și Italia are o asemenea sărbătoare. Sărbătoarea noastră a venit odată cu Independența țării să protejeze limba română după ce a fost nedreptățită în condițiile fostei Uniuni Sovietice. Care este rostul sărbătorii dumneavoastră care nu ați avut pe nimeni să vă nedreptățească limba așa ca pe a noastră?

- Noi nu avem o sărbătoare a limbii italiene în adevăratul sens al cuvântului. Însă, începând cu 2001, în fiecare an celebrăm săptămâna limbii italiene, pentru a o promova în întreaga lume. Și, deși italiana este vorbită în doar 4 State din lume (Italia, Elveția, San Marino și Vatican), două din ele având dimensiuni foarte reduse, ea este una din cele mai studiate limbi din lume (conform datelor pentru anii 2014/2015, numărul străinilor care o învață e de 2.233.373 ).

Și asta pentru că este, ca atare, o limbă asociată culturii. Este suficient să ne gândim la muzică și melodramă, dar și la limbajul de referință pentru modă și design.

Este, de asemenea, și limba uneia din cele 10 mari economii mondiale și a celei de-a doua realități manufacturiere din Europa.

S-a estimat că, dacă punem la un loc toate sectoarele legate de cultura italiană, filiera culturală produce circa 250 miliarde euro, ce reprezintă 16,7% din produsul intern brut al Italiei.  

- Cum pot influența relațiile moldo-italiene rezultatele ultimilor alegeri parlamentare de la dumneavoastră care au avut loc nu demult? În contextul orientării Republicii Moldova spre Uniunea Europeană am fi interesați să știm și despre eventualele schimbări ale locului și rolului Italiei în UE, dacă ele ar avea loc?

- Noul guvern italian s-a format de doar câteva zile. Cu toate acestea, nu cred că rezultatul alegerilor va putea influența în vreun fel oarecare relațiile solide italo-moldovenești.

- Cine este ambasadoarea Valeria Biagiotti în afara acestei funcții oficiale?

- Cred că nu există nicio diferență între funcția oficială și viața privată, dacă e să ne referim la valorile mele, la sensibilitatea mea și interesul pentru alte persoane, la dedicarea și sufletul pe care îl depun în tot ceea ce fac, începând, evident, cu munca mea.

În afară de acestea, în viața privată sunt o persoană liniștită, pe care nu o interesează să stea în lumina reflectoarelor, căreia îi place să stea cu familia și să descopere locuri și persoane noi.

Deși am locuit în orașe mari, precum Paris, Roma și New York, locul meu ideal, unde încerc să revin ori de câte ori pot, este o localitate mică din Toscana – Pienza, de unde provine o parte din familia mea.

Două din marile mele pasiuni sunt: alergatul - și sunt foarte mândră că am alergat la Maratonul din New York, la care sper să ajung din nou și în acest an, și scufundările – o pasiune pe care o împart cu soțul meu. Adorăm liniștea și calmul lumii subacvatice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării