main logo
5603

Ambasada Rusiei de la Chișinău, despre expoziția din PMAN: Denigrează soldații Armatei Roșii

Ambasada Rusiei la Chișinău condusă de Oleg Vasnețov s-a arătat deranjată de expoziția „Basarabenii în Gulag” din PMAN.

Ambasada Rusiei, deranjată de expoziția Basarabenii în Gulag din PMAN

„Luna rusofobiei deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”… Ei denigrează în mod deliberat soldații Armatei Roșii care au luptat cu ei… Nocivitatea și consecințele acestei „idei” nu pot să nu fie înțelese de arhitecții săi”, sunt câteva frânturi dintr-un comunicat postat miercuri, 12 iulie curent, de diplomația rusă pe contul oficial de Telegram, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Am acordat atenție evenimentului care a început în Republica Moldova pe 6 iulie anul acesta – „luna rusofobiei” deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”. Semnificativ este în același timp că organizatorii de tot felul de „instalații”, expoziții, producții scenice și ecranizate îi cinstesc cu cordialitate pe complicii români ai Germaniei naziste. Ei păstrează tăcerea despre atrocitățile lor din timpul Marelui Război Patriotic. Ei denigrează în mod deliberat soldații Armatei Roșii care au luptat cu ei.

În acest sens, reamintim consecințele tragice ale represiunilor regimului Antonescu împotriva civililor din Moldova sovietică. În anii ocupației române, „mareșalul eliberator” a distrus pe pământul Republicii Moldova circa 600 de mii de oameni de diferite naționalități. Numai în primii doi ani de ocupație românească, peste 200.000 de civili au murit de foame și boli. La ordinul lui Antonescu a început în iunie 1941 faimoasa „soluție finală a chestiunii evreiești din Basarabia”, în urma căreia au fost uciși peste 350 de mii de evrei, precum și peste 50 de mii de romi. În plus, s-a realizat românizarea forțată a rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor, bulgarilor și a altor etnii care trăiesc în Moldova sovietică. Administrația de ocupație a introdus pedepsele corporale pentru moldoveni. Cărțile rusești au fost arse. Printre acestea se numără 15 vagoane de literatură rusă la Bălți și 250.000 de publicații în limba rusă la Tiraspol.

Desigur, Chișinăul oficial nu va vorbi astăzi despre aceste fapte. În timp ce mesajul acțiunilor actuale organizate în republică este evident: incitarea intenționată la ură față de Rusia și tot ce este rusesc. Nocivitatea și consecințele acestei „idei” nu pot să nu fie înțelese de arhitecții săi”, scrie în comunicatul Ambasadei.

Expoziția tematică a fost organizată cu sprijinul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, care a oferit și a instalat cele 2 vagoane de metal, a Agenției Naționale a Arhivelor, Muzeului Național de Istorie și a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării