main logo
10435

Alertă la Buiucani: Bloc cu 11 etaje, clădit pe alunecări de teren

Locatarii blocului amplasat pe strada Calea Ieşilor, 61/2, din sectorul Buiucani al Chişinăului sunt alarmaţi că într-o zonă de alunecări se construieşte o clădire cu 11 etaje.

Alertă la Buiucani: Bloc cu 11 etaje, clădit pe alunecări de terenFoto: stiri.md

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul asociaţiei locative, Boris Borisenco, a menţionat că "blocul este construit pe un teren supus riscurilor de alunecare, fără a avea autorizaţiile necesare", transmite Știri.md cu referire la Infotag.

"În perioada sovietică aici au fost construite şase blocuri. Dar fiecare dintre ele a fost ridicat pe o construcţie rigidă. Ele nu sunt supuse riscului cutremurelor, ploilor sau apelor subterane din apropiere. Dar această zonă de alunecare începe să se încarce cu obiecte noi. Compania privată "Recon-Civil" construieşte un bloc locativ fără a avea avizul Serviciului de Geologie. Constructorii sunt obligaţi să aibă acest aviz, pentru că aceasta este o zonă de alunecare. Spun acest lucru în calitate de specialist în geologie cu 37 de ani de experienţă de lucru", a menţionat el.

Potrivit lui, blocul trebuie să fie construit pe o structură rigidă, însă fundamentul acesteia este unul obişnuit, de beton.

"Dacă, Doamne fereşte, încep alunecări de teren (în această parte a Chişinăului acest lucru este foarte posibil), atunci totul se va dărâma. Inclusiv clădirile care sunt deja acolo şi cele care se construiesc. Poate apărea un mormânt comun imens. Iar compania de construcţii nu are avizul nici al Centrului de Sănătate Publică, nici al Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică", a spus activistul.

Potrivit lui, indiferenţa şi cinismul unor funcţionari actuali de la primărie este uimitor.

"Într-un cabinet de la primărie, unde am venit de mai multe ori împreună cu vecinii, am fost acuzaţi de anumite estorcări de la compania de construcţii. Este un nonsens", susţine el, subliniind că firma nu va recurge la întărirea fundaţiei, căci aceasta va creşte costul lucrărilor cu 20-25%.

Un alt locatar al blocului, Victoria Cinuşa, a menţionat că, în luna mai, lucrările la acest obiect au fost suspendate după ce oamenii s-au adresat la fostul primar interimar Ruslan Codreanu.

"Înainte de aceasta, am protestat în faţa primăriei, am bătut la multe uşi şi am mers şi în judecată. Dar în zadar. Codreanu însă a reuşit să rezolve situaţia. Însă din păcate, pe 3 iulie, în ultima zi a activităţii sale în administraţia Chişinăului, viceprimarul Nistor Grozavu a permis din nou companiei "Recon-Civil" să reia lucrările. Şi din nou ne temem pentru vieţile noastre. Cum poate oare un funcţionar de nivel inferior să anuleze decizia şefului său?", se întreabă ea.

Fondatorul Comitetului pentru lupta cu construcţiile ilegale, Mihai Balan, a remarcat că, în cei doi ani de activitate a organizaţiei, au fost depuse peste 40 de cereri din partea orăşenilor privind construcţiile periculoase.

"Pe strada Coca din capitală există un obiect care se construieşte fără documente. Sau are loc schimbarea destinaţiei construcţiei. De exemplu, la fel ca şi în cazul blocului de pe Calea Ieşilor. Iniţial,acolo a început să fie construită o clădire tehnică, dar nu de tip rezidenţial sau de oficii. Situaţia cu construcţia ilegală a blocurilor s-ar putea transforma în curând într-un dezastru. Să nu uităm că oraşul Chişinău se află într-o zonă seismică, a amintit activistul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării