Alegerile, sub lupă: Instituțiile se mobilizează pentru a preveni fraudele
Autoritatea electorală își unește forțele cu instituțiile de drept pentru a preveni fraudele la alegerile parlamentare din toamnă. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a anunțat, la Radio Moldova, că au fost deja elaborate mecanisme concrete în acest sens și create grupuri de lucru interinstituționale, care vor aborda problemele identificate în procesul electoral.

În vizor rămân, în special, finanțarea ilegală a partidelor și coruperea alegătorilor, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„În cadrul grupului de lucru, noi am discutat și vom discuta în continuare toate problemele pe care le vedem în procesul electoral, așa încât să o avem o reacție cât mai rapidă și adecvată a autorităților publice pe orice caz de abatere”, a declarat el.
Pavel Postica admite că vor fi actori rău intenționați care vor încerca să fenteze regulile electorale. Totuși, vicepreședintele CEC speră că cetățenii și-au învățat lecția din scrutinele precedente și nu se vor lăsa convinși să-și vândă votul.
„Eu sper că cetățenii Republicii Moldova sunt conștienți de faptul că nu merită să-ți vinzi votul tău pentru 1.000 - 1.500 de lei atunci când te paște o sancțiune contravențională de câteva zeci de mii de lei”, a adăugat vicepreședintele CEC.
În prezent, legea prevede amenzi între 25.000 și 37.500 de lei pentru persoanele care acceptă, cer sau oferă bunuri, servicii ori avantaje necuvenite pentru a influența drepturile electorale.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie curent.