main logo
1755

Alegeri prezidențiale și referendum: Informații utile pentru diasporă

Cetățenii R. Moldova cu drept de vot, care se vor afla în străinătate pe 20 octombrie, vor avea ocazia să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional, votând la orice secție de votare deschisă în țara gazdă, indiferent de statutul lor legal.

Alegeri prezidențiale și referendum: Informații utile pentru diasporăImagine simbol

În cadrul unei analize, experții de la Asociația ADEPT explică că, Comisia Electorală Centrală (CEC) va organiza aceste secții de votare cu cel puțin 35 de zile înainte de alegeri, amplasându-le fie la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, fie în alte locații unde vor fi prezenți cel puțin 500 de cetățeni moldoveni cu drept de vot, cu acordul autorităților locale, transmite Știri.md cu referire la Alegeri.md.

Pentru a decide locațiile acestor secții de votare în străinătate, se vor analiza datele privind participarea cetățenilor la ultimele trei scrutine, alături de înregistrările prealabile și informațiile furnizate de Ministerul Afacerilor Externe despre numărul și distribuția cetățenilor moldoveni.

Cetățenii care se vor înregistra în prealabil vor primi notificări prin e-mail despre secțiile de votare la care vor putea vota. În plus față de votul la secțiile de votare, cetățenii moldoveni aflați în șase țări, Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda, vor avea pentru prima dată și opțiunea de a vota prin corespondență, utilizând servicii poștale sau de curierat.

În ziua alegerilor, votarea se va desfășura între orele 07:00 și 21:00, conform orei locale a țării gazdă. Alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare vor fi incluși într-o listă electorală suplimentară și vor semna o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu au votat în altă parte. Votul va fi posibil pe baza buletinului de identitate, buletinului provizoriu sau pașaportului, chiar dacă acesta va fi expirat.

Înregistrarea prealabilă

Înregistrarea prealabilă este o procedură prin care cetățenii R. Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, își anunță intenția de a vota. Procedura este una opțională, online, prin intermediul paginii web oficiale inregistrare.cec.md, sau prin cerere scrisă, individuală sau colectivă, depusă la Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor aflați peste hotarele țării și din stânga Nistrului, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Datele colectate de CEC începând cu anul 2018 au rămas valabile și pentru scrutinele ulterioare. Către alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024 numărul total al înregistrărilor prealabile a ajuns la 118.628, dintre care 1.997 au fost depuse de cetățenii aflați în cele șase state unde va fi implementat și votul prin corespondență, ca opțiune de vot alternativă.

Lipsa înregistrării prealabile nu împiedică cetățenii să voteze. Oricare cetățean al R. Moldova cu drept de vot își poate exercita acest drept la orice secție de votare din afara țării sau în localitatea de pe teritoriul R. Moldova unde își are domiciliul sau reședința. Pentru votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie.

Înregistrarea prealabilă 2024

Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. În cazul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie, înregistrarea prealabilă s-a desfășurat până la 6 septembrie, inclusiv. În total în anul 2024 s-au înregistrat 21.706 cetățeni din 87 de țări ale lumii.

Votarea prin corespondență

Votul prin corespondență reprezintă o modalitate alternativă prin care cetățenii R. Moldova aflați în străinătate își pot exercita dreptul la vot, utilizând servicii poștale sau de curierat. Această metodă este reglementată de Legea nr. 109/2024[4], care prevede implementarea parțială a votului prin corespondență, asigurând astfel o participare mai largă la procesul electoral.

Pentru prima dată, votul prin corespondență va fi disponibil parțial la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Aceasta se aplică cetățenilor moldoveni aflați în șase țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Înregistrarea prealabilă pentru votul prin corespondență este obligatorie și doar cei care se înregistrează în timp util vor fi incluși în lista electorală corespunzătoare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării