Alaiba nu știe de ce RCA pentru taxi s-a scumpit și trimite presa la BNM
Liberalizarea pieței asigurărilor a stârnit nemulțumirea companiilor de taxi în primul rând, iar asta pentru că, în cazul lor, prețul pentru o asigurare a crescut de la 6.800 lei la 15.000 lei. În acest context, 35 de companii de taxi au semnat o petiție adresată Parlamentului. Între timp, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Dumitru Alaiba, a sugerat jurnaliștilor să discute la subiect cu Banca Națională, întrucât nu este documentat.

Miercuri, după ședința Guvernului, jurnaliștii i-au adresat o serie de întrebări ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, despre liberalizarea polițelor RCA și Carte Verde, care îi afectează pe taximetriști. Ministrul a explicat că această reformă va avantaja șoferii care nu au un istoric de accidente rutiere, menționând că aceștia vor plăti cele mai mici tarife, transmite Știri.md.
Totuși, când Dumitru Alaiba a fost întrebat despre impactul reformei asupra taximetriștilor, el a spus că se va documenta și i-a încurajat pe jurnaliști să discute reprezentanții Băncii Naționale.
„Despre subiectul taximetriștilor, revin, pentru că trebuie să mă documentez exact. Vă încurajez să discutați cu Banca Națională a Moldovei”, a spus șeful MDED.
Știri.md amintește că începând cu 14 ianuarie 2025, valoarea minimă a poliței RCA pentru vehiculele utilizate ca taxiuri va crește de la 6.800 la 15.000 de lei. Potrivit președintelui Asociației Patronale a Transportatorilor de Pasageri în Regim de Taxi (ATAT), Constantin Condrea, aceste majorări riscă să afecteze grav întreaga industrie a taximetriei din R. Moldova.
În acest sens, președintele Asociației Patronale a Transportatorilor de Pasageri în Regim de Taxi (ATAT), Constantin Condrea, a adresat un mesaj oficial președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în legătură cu majorarea prețului RCA pentru taxiuri.
Oleg Tofilat, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, s-a arătat nemulțumit de noile modificări ale RCA, menționând că liberalizarea pieței de asigurări îi va obliga pe taximetriști să achite anual în mediu circa 15.000 de lei pentru asigurare.
„Eu nu știu cum au aprobat această lege, dar, dacă facem un calcul, fiecare taximetrist va trebui să plătească anual 15.000 de lei, asta înseamnă 1.250 de lei lunar, adică 41 de lei în fiecare zi. Poate această sumă nu pare a fi mare, dar sunt taximetriști care nu lucrează 365 de zile pe an, ci doar 180 de zile, ceea ce înseamnă că vor achita 83 de lei zilnic. Asta e destul de mult, iar acest lucru poate duce la majorarea tarifelor pentru pasageri și chiar la falimentul unor companii”, explică Oleg Tofilat.
Directorul Uniunii Transportatorilor și Drumarilor subliniază că, deși noile modificări prevăd introducerea coeficientului companiei de asigurare, care va varia între asigurători în funcție de rata daunelor și alți factori financiari, ceea ce va determina diferențe de preț pe piață, în special pentru șoferii de taxi, Oleg Tofilat consideră că autoritățile ar fi trebuit să prezinte date statistice privind numărul anual de accidente, inclusiv cele cu implicarea taximetriștilor, întrucât ei sunt cei mai afectați de aceste modificări.