Air Moldova, la sol: Suspendarea activității, menținută de CA Chișinău
Curtea de Apel Chișinău a respins recursul companiei Air Moldova împotriva Autorității Aeronautice Civile (AAC), menținând astfel decizia din 2023 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Procesul a vizat anularea Dispoziției AAC prin care companiei i-a fost suspendat certificatul de operator aerian. Decizia a fost luată la 16 aprilie, iar compania mai are o singură cale de atac – Curtea Supremă de Justiție.

Compania Air Moldova, aflată în prezent în proces de restructurare accelerată, este afiliată fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. Potrivit unei investigații jurnalistice, procesul de privatizare a Air Moldova, în 2018, a fost marcat de nereguli grave: datorii artificiale, un concurs viciat și tranzacții financiare suspecte, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.
Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat definitiv, la 20 februarie 2024, certificatul de operator aerian al companiei. Instituția a constatat că Air Moldova nu a remediat neconformitățile identificate în termenul prevăzut, nu deține nicio aeronavă operațională și nu mai întrunește condițiile minime pentru a opera zboruri comerciale.
Anterior, AAC suspendase temporar certificatul pentru o perioadă de șase luni, oferind companiei termenul maxim prevăzut de Codul aerian pentru a-și restabili capacitățile operaționale. La expirarea termenului, în lipsa unei aeronave cu certificat de navigabilitate valid, autoritatea a revocat certificatul în baza articolului 15 din Codul aerian.
„Revocarea certificatului înseamnă că Air Moldova nu mai are statut de operator aerian și este privată de dreptul de a efectua zboruri comerciale. Compania va fi notificată oficial, iar pentru a relua activitatea trebuie să demareze un nou proces de certificare”, a transmis AAC într-un comunicat oficial.
În replică, reprezentanții Air Moldova au acuzat autoritățile de tentativă de falimentare a companiei.
Privatizată în 2018 pentru suma de 1,2 miliarde de lei, Air Moldova a fost cumpărată de „Civil Aviation Group SRL”, o firmă înregistrată cu doar o lună înaintea tranzacției. Comisia parlamentară de anchetă care a investigat procesul de privatizare a semnalat nereguli în pregătirea și desfășurarea vânzării și a sugerat că există temeiuri pentru rezilierea contractului.