main logo
2056

Agricultură modernă în condiții dificile: Exemplul a doi frați din Cahul

În fața provocărilor tot mai dure din agricultură, unii fermieri nu se dau bătuți, ci caută soluții durabile pentru a-și adapta practicile la noile realități. În sudul Republicii Moldova, doi frați din satul Crihana Veche demonstrează că agricultura modernă și sustenabilă este posibilă chiar și în cele mai dificile condiții. Cu spirit inovator, aceștia au adoptat tehnologii conservatoare, au digitalizat procesele agricole și au investit în soluții inteligente pentru a gestiona eficient fiecare resursă.

Agricultură modernă în condiții dificile: Exemplul a doi frați din CahulFoto: moldova1.md

Frații Veaceslav și Vitalie Burlacu, din satul Crihana Veche, raionul Cahul, practică agricultura conservativă și administrează aproape 3.000 de hectare de teren agricol. După ani de studii în țară și peste hotare, au reușit să implementeze acasă tehnologii eficiente, adaptate condițiilor de secetă. Au îndrăgit agricultura încă din copilărie. Acum, această activitate le oferă nu doar stabilitate financiară, ci și satisfacția muncii pe pământul natal, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Totul a început de când eram mici. Verile noastre, în loc de tabere, mereu eram pe câmpuri, lucram, ajutam ca să activăm întreprinderile. Acesta a fost un imbold pentru noi ca ulterior să intrăm la facultate”, a spus agricultorul Vitalie Burlacu.

„Astăzi gestionăm 600 de hectare de lucernă din asolamentul nostru, avem grâu și orz, rapiță, floarea-soarelui, porumb și suntem în căutare de noi piețe. În acest sens, testăm mai multe culturi, cum ar fi fasolea, testăm sorgul pentru furaj, avem orz pentru senaj”, a povestit Veaceslav Burlacu, agricultor.

Condițiile climatice tot mai dificile impun căutarea soluțiilor inteligente și adaptate. Cei doi agricultori utilizează resursele de apă cu maximă eficiență. Culturile cu consum ridicat de apă le evită, iar în locul lor aleg plante rezistente, mai potrivite specificului agricol din sudul țării.

„Tindem să descreștem foarte mult suprafața de floarea-soarelui din cauză că aceasta consumă foarte multă apă din sol și ca premergător este o cultură destul de riscantă în zona noastră. Vom extinde cultura de lucernă pentru că este foarte rezistentă la secetă”, a menționat Veaceslav Burlacu.

Frații Burlacu păstrează cerealele direct pe câmp, în mâneci de polimer - o soluție inovatoare care reduce pierderile și le oferă independență. Au investit într-o mașină specială de ambalare și saci, asigurând stocare sigură și eficientă.

Mai multe istorii de succes din domeniul agricol, dar și din alte domenii, puteți urmări în fiecare zi de duminică, la ora 14:00, în cadrul emisiunii „Pământ și oameni”, de la Moldova 1.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării